Wednesday, September 30, 2009

Mama Carries Cookies

Assalamualaikum w.b.k,
Antara sekut raya taun ni.. buat le jugak Mama Carries ni.. bab melorek memang fail..main conteng2..bolat2 asal kluo mcm munga..ngheee!! dah tingal koret2 dah sekut ni.. masih guna rcp adik ida sunkist.. bekenan betol ngan rcp nih..best! tenkiu dik Ida! akak C&P kat cini ya :) Selamat Hari Raya.. Maaf Zahir Batin..lama kita x chat ya! ;)
Mama Carries Cookies
250g mentega
350g tepung gandum
100g gula aising
150g tepung jagung
1 camca teh esen vanilla
BAHAN2 UNTUK TOPPING:
125g gula aising
1/2 putih telur
1/2 sudu teh tepung jagung
emulco yg digemari ( sy guna strawberry & pandan emulco)
Cara-cara
Pukul mentega dan gula aising. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi hingga gebu.
Masukkan tepung gandum dan tepung jagung. Gaul sehingga sebati.
Terap doh setebal 1/2cm menggunakan cookie cutter yg disukai.
Susun biskut di dalam tray yg telah dialas dengan kertas minyak.
Sapukan topping diatas biskut (boleh guna jari untuk hasil yg baik)
Kemudian, hiaskan topping dengan emulco kegemaran anda.
Bakar pada suhu 150 C selama 17 - 20 minit.
CARA2 MEMBUAT TOPPING:
Campurkan kesemua bahan2 diatas dan kacau sehingga sebati.

Tuesday, September 15, 2009

Salam Aidilfitri-Kad dari as buat semua

Assalamualaikum w.b.k,
Sekian lama x update blog.. dah bersawang.. terima kasih buat yg sudi ziarah, maaf jika as x sempat buat kunjungan balas.Sibuk dengan aktiviti ramadhan, persiapan kami menyambut Aildilfitri kali ini hanya ala kadar sahaja. Setelah hampir sebulan menjalani Ibadah di bulan Ramadhan, dan Syawal yg bakal menjelma tidak beberapa hari lagi, terasa sedih jauh disudut hati, rasa rindu dengan kemunculan Ramadhan yang akan datang. Moga amal dan ibadah kita diberkati oleh Allah s.w.t , dikesempatan ini, as sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri maaf zahir dan batin kepada semua, maaf andai ada tersilap kata bicara, perbuatan yg tidak disenangi samaada di alam siber atau alam nyata.. sesungguhnya yang baik datang dari Allah s.w.t dan yg tercela itu datang dari diri kami sendiri, mohon dimaafkan. Juga halalkan makan dan minum dan perkongsian ilmu..Terimalah e-card dari kami, semoga ceria menyambut syawal bersama keluarga dan ingat2 lah kami diperantauan. Sudi-sudikan lah ya..ambil kad yg x seberapa ini.



Terima kasih tidak terhingga juga di atas kiriman kad2 dari teman blogger, tidak lupa juga buat pengirim ucapan dan doa diruangan msjbox dan komen dan chatbox..semoga ukuwah yg terbina berkekalan.
Kad dari Kak Ct Delima & Che Mat


Kad dari Adik Hana & family,Kanazawa Japan





Kad dari Dr Inahar & Family


Kad dari Adik Ayu & Family,Kuwait


Kad dari Maz & Family,Bahrain



Kad dari Suzi & Family,Australia



Kad dari Adik Ika & Family, Bangkok

Kad dari,Adik Azura & Family

Kad dari, Adik Deeja & Family
Kad dari, Adik AnaWahid & Family Kad dari,Adik CtZura &Family

Kad dari, Adik FizaNordin & Family


Kad dari Kak Ain & Family,JB

Kad dari Kak Intan

Kad dari Kak Ina & Family-KL

Kad dari adik Jiya,14sept

Kad dari adik, Sue-HaSue & Family

Kad dari kak Mimi & Family

Kad dari Adik Ijan & Family, Finland

Kad dari,Kak Watie & Family-Penang


Kad dari,Maria Zaina & Family-Sabah

kad dari, Love & Family


Kad dari, nurindah & Family

Kad dari, Kak Nor & Family-Trengganu

Kad dari,SeriNadirah & Family



Friday, September 4, 2009

Kuih Talam Pisang dan Talam Tokyo

Assalamualaikum w.b.k,

Salam di pagi jumaat, smlm sebenornya teringin nak wat lepat pisang, tapi daun pisang frozenku bnyk yg dah patah2.. alahai..camne niee.. pisang,kelapa,gula dan tepung dah gaul.. x kan nak wat cekodok plk.. nak buat cekodok ape salahnya kan?? tapi pk2 balik ayang as tu suke kuih2 talam nih.. try je lah wat kuih talam pisang..mana tau menjadik.. alhamdulillah, kena ngan citarasa dia & anak2.. ikutkan lapisan bawah tu x payah letak kelapa, tapi nak wat camner kan?? dah terrr letak.. jadi juga Talam Pisang..

Talam Pisang

Lapisan bawah (pisang)*
3/4 cwn gula
2 sdb tepung jagung
1cwn tepung gandum
3 cwn santan
1 cawan pisang yg dilenyek & Sedikit pewarna kuning
LAPISAN ATAS:**
1/3 cwn tepung beras
3 cwn santan
4 tbs tepung jagung
1 tsp garam
Cara-cara
Untuk Lapisan bawah (pisang) . Gaul santan dan gula, masukkan tepung2 dan kacu rata, masukkan pisang. Letak sedikit miyak ke atas dasar loyang. Tuang dan kukus sebentar..setelah agak masak lorekkan menggunakan garfu..baru tuang lapisan atas.
Campur semua bahan **. Kacau. masak sekejap dengan api sederhana hingga naik wap.
tuangkan atas lapisan pertama (pisang) dan kukus lagi hingga masak.
pastikan penutup kukusan di bungkus dengan kain, utk menghasilkan permukaan yg cantik & rata.
Biar betul2 sejuk baru potong.

Yo..yo..nak makan Talam Tokyo x yah susah2 pegi Tokyo ya... Kuih Talam Tokyo ni saja tumpang glamer (walau x glamer mana)...sekadar menambah koleksi rcp Kuih Talam as, memula pelik gak nape namanya Tokyo..ermmm..agaknya sbb ada sagu dan soon tu kot.. x pe belasah je.. yg penting sodap.. ini gambo masa pestime buat dulu.. x berapa nak elok sgt jdnya..kalau betul2 tekun lagi elok kot.. he..he.. sebenarnya talam ni atasnya tu 2 lapis.. tapi biasa la..amik gambo pakai HP nokia cokia ni..x nampak la..lapisnya..hu..hu


Talam Tokyo dari ruhie
Bahan-bahan ( loyang saiz 8x8 inci )
Lapisan bawah:
1 cawan sagu biji
1 peket kecil suhun -rendam hingga lembut
1/2 cawan kelapa parut-ambil putih sahaja
1/2 cawan santan cair
secubit garam
Lapisan atas:
4 biji telur
1 cawan gula pasir
2 1/4 cawan santan
6 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung kastad
sedikit pewarna hijau dan kuning
Cara-cara
sapukan loyang dengan sedikit minyak masak.
untuk membuat lapisan bawah,rendam sagu biji dan tus kan.campurkan kesemua bahan dan kukus selama 10 minit.
apabila lapisan bawah sudah masak,tekan lapisan tu dengan sudu supaya mampat.sama kaedahnya dengan kuih serimuka.
untuk lapisan atas pula,campurkan kesemua bahan dan kacau rata supaya tak bergentel.tapi kalau nak lebih mudah blender aje.lebih halus...
bahagikan adunan kepada 2 bahagian.satu bahagian di warnakan kuning dan satu lagi di warnakan hijau.kalau nak bagi warna hijau tu cantik campurkan sedikit warna kuning.
kukus lapisan yang bewarna kuning dahulu selama 10 minit.kukus dengan api sederhana.
Bila lapisan kedua sudah masak masukkan lapisan yang bewarna hijau.sebelum tu lorekkan sikit dengan garfu supaya lapisan yang hijau tu melekat kat lapisan yang kuning
kukus hingga masak.slalunya setiap lapisan ambil masa lebih kurang 10 minit jer.Jangan lupa alas penutup kukus dengan kain bersih bagi mengelakkan air wap jatuh kat kuih.nanti tak cantik pulak kuih talam tu.tapi saya guna aluminium foil jer.boleh juga...

Thursday, September 3, 2009

Projek kukis part2.. Biskut Sarang Semut

Assalamualaikum w.b.k,

Smlm wat projek lagii!! ni biskut wajib tiap2 tahun.. anak2 mmng suke sgt.. nak jd cite dah siap mengadun tu..cari punya cari x ada plk parut tu.. agaknya masa pindah2 tu.. x tau terselit kat mana..guna je ape yg terlintas kat pala nih..guna parut cheese.. wakakaaaa... dah jadi biskut sarang tebuan plk.. x pe la..lagi senang..x sampai 1 jam dah siap utk 1 adunan.. sbb parut tu kan beso! jadinya pun kaso2.. rasa2 semut pun x sempat nak wat sarang kat biskut ni..

Ni semut warna warni..

Biskut Sarang Semut

250g butter
100g gula halus
350g tepung gandum (diayak)
50gm tepung jagung+50gm tepung kastard (kalau nak guna 100g tepung jagung pun boleh)
1 biji kuning telur
1 sdt esen vanilla
Chocolate rice/manik untuk hiasan
Cara-cara
Pukul kembang butter dan gula. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata
Masukkan tepung sedikit2 dan gaul rata.
Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup
Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. Bakar dalam oven dgn suhu 150’C-180'c sampai masak (anggaran 10-15 minit)
Sejukkan biskut dan simpan dalam bekas kedap udara .


Ni plk semut hitamm!! semut hitam gigit sakit ke??

Nyambil2 wat biskut tu.. duk heran mana dak aisya..selalu dia mesti kacau as..sibuk nak main ngan tepung.. biasanya balik kindi, kalau x main game, dia akak melukis.. x pun dia kembur bilik..ntah hape2 dia keluarkan.. rupenya senyap2 dia kat dlm bilik sambil nyanyi2.. memula dia x perasan as snap gambar dia.. sebab leka nyanyi2.. sibuk ngan tail tu.. bawak balik dari kindi..letak kat blk montot tu!! sambil nyanyi gelek2!! bila dia sedar as amik snap gambar dia.. mula dia malu2..ngan comot kat muka tu!

Berkali2 dia nyanyi lagu ni.. duk ulang2 sambil gelek2!!

Come to a party, dress in red,
wear pink shoes and a purpple hat,
Come to a party but dont tell cat..

gelek2 ..pastu bila dia sedar..cukup marah dan julingkan mata ke tengah!! hu..hu..anak aku sorg nihhh!!! rambut ngan eko dah sama pesen!!


Menu Iftar... Ikan 3 Rasa,Tomyam, Cok Bantal

Assalamualaikum w..b.k,

Ni menu Iftar smlm, layan menu Ikan 3 Rasa,Tom Yam, Telur Dadar dan sambal belacan.. x sempat wat dessert sbb wat projek kukis.. Ingat nak wat burger malaysia..terjadi plk Cok Bantal pulak..he..he

Ikan 3 rasa
Bahan2
1 ekor ikan siakap atau apa2 (as guna Snapper)
1 labuu bawang besar di potong dadu
2 ulas bawang putih di kisar
2 btg serai diracik halus
10 biji cili -dipotong bulat2(kepedasan ikut suka)
2sdb cili kering (kepedasan ikut suka)
2 sdb sos tomato
2 sdb sos tiram
garam secukup rasa
Lemon - perah dan ambil airnya
Daun ketumbar untuk lebih aroma (as x letak sbb x de stok)
Cara2
-ikan dibersihkan dan dilumur sedikit garam dan kunyit. Goreng sehingga garing
-Tumis bawang2,cili kering..setelah naik minyak masukkan serai,cili padi,sos2, perasakan dengan garam, jika terlalu garing tambahkan sedikit air jika suka berkuah..
-Setelah masak, curahkan kuah ke atas ikan tadi.. taburkan daun ketumbar.

Ni plk tomyam tanpa paste tomyamnya.. kira buat sendiri lah ya.. sebab kemalasan melanda.. rcp as pun sama je ngan Haniaz.. C&P dari MyR..

Tom Yam

Bahan-bahan ( sekeluarga makan )
2 keping dada ayam
*2 biji tomato masak
*2 ulas bawang putih
*1/2 labu bawang besar
*2-3 hiris lengkuas
*3-5 biji cili padi
(bahan2 bertanda * dikisar)
2 helai daun limau purut
2 batang serai
1 biji limau nipis (diperah airnya)- as guna lemon
2 keping asam keping
Sayur-sayuran : bunga kobis, tomato hijau, batang seleri, carrot dan sebiji bawang besar di mayang kasar). Ikut suka nak banyak mana, kalau suka sayur letak le byk sket
Lebih kurang seliter air,serta gula dan garam secukup rasa.
Cara-cara
Tumis bahan kisar
Masukkan air, ikut nak berapa banyak kuah, agak-agak satu family makan le
Masukkan daun limau purut, serai dan asam keping
Bila mendidih masukkan gula dan garam secukup rasa, kemudian masukkan perahan air limau nipis. Sesudah itu masukkan hirisan bawang besar
Masukkan semua sayuran. Biar seketika.Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas

Plan smlm nak buat burger msia..sbb ada lebih sambal tumis gu ngan lontong smlm.. sbb masa dah suntuk, as buat cok bantal ni je..senang! Rcp dari Mommamia thanks mommamia..sedap!

Cok Bantal
3 cawan tepung gandum - diayak
2 sudu teh yis
3 sudu teh garam
3 sudu besar gula halus
3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
1 biji telur
¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)
Bahan - Bahan Sambal Bilis
150 - 200 gm ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)
1 labu bawang besar dimayang
6 ulas bwg merah (Ditumbuk /blend)
3 ulas bawang putih (Ditumbuk /blend)
4-5 sudu cili boh
1/2 inci belacan (Ditumbuk /blend)
¼ cawan air asam jawa (lebihkan kalau suke masam)
Garam dan Gula secukupnya
Cara-cara
Untuk CokBantal: Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan kacau. Masukkan air sikit-sikit sambil uli doh.Uli sampai sebati dan licin.Tutup mangkuk doh dan perap selama 30 minit. Canai setebal 1 cm dan potong ikut pattern yang anda suka.(kite potong bentuk bantal peluk =P) Goreng dalam minyak deepfry yang telah dipanaskan sampai warna keemasan..nampak garing..SIAP!
Untuk Sambal Bilis : Tumiskan bahan blend hingga garing sikit.Masukkan cili boh dan goreng hingga naik minyak.Tambahkan air asam, gula dan garam.Masukkan ikan bilis dan bawang besar dan goreng hingga masak. Happy trying! =)
*Suggestion : Masak sambal bilis dulu supaya boleh nikmati cok bantal panas-panas



Wednesday, September 2, 2009

Menu Iftar ..Lontong & Murtabak segera

Assalamualaikum w.b.k,
Menu smlm..selamat dah masuk ke peyut.. buat simple2 je..berlaukkan sambal paru,telur rebus,sambal ikan bilis dan kuah lodeh.. Teringat masa memula dtg sini.. x pandai wat nasi impit..call kakak kat Air Tawo, Kota Tinggi..

Set combo..berbuka smlm..




as : Assalamualaikum akak

kak Noly : Waalaikumsalam as..as,wan & anak2 sihat?

as: alhamdulillah kak, sihat..harap2 akak sekeluarga sihat jugak.. akak!..(nada mintak kesian) camner dulu arwah mak wat nasik impit elok je?? camner ni? ingin la nak makan..(padan muke aku!!dulu x nak belajo..ya lah umo 13 tahun tau ape..terkinje2 lebey!!) dulu kat msia rebus ketupat segera @ guna daun..gitu la kan.. x pon beli je yg dah siap kat mcm2 mart tu..bestmart,kip mart,pasar2..

kak Noly : ala as..senang je.. as tanak kat rice cooker je... gini..bla...bla.. sambil siap bagi sukatan dan cara2nya..

as : ok kak..as cuba.. mekasih lah ya.. harap2 menjadi la ekk...

pastu, try ler.. iskk!! x jadikk!! lembik..menyeman.. as plk buat bnyk masa tu..utk 15 fmly..utk raya tahun lps..tapi, sib baik la pulak abis..sbb derang x pernah makan nasi impit.. majoriti org Fijian (hindustani)kuii!kuiii! bukan derang taupun nasi tu x menjadikk!!ekekekkk!! tapi malu la jugak kat fmly2 melayu tu..

terharu btl, makcik ani , pakcik mason & anak2.. sudi dtg beraya ngan kami.. tanya plk kat mak
cik ani..

as: Makcik...(nada manja2 sket + malu) nape nasi impit as lembik sket ni..potong pun x seksi.. lembik la.. cam x bakai botox.. he..he..

mak cik ani : eh! as..ko ni ada2 je.. (sambil gelakkan as yg sengal nih!)ko guna beras ape?

as : beras jasmin Makcik..

makcik ani : o.. makcik kalau buat guna beras basmati..atau beras biasa je as..

as : hmmm! dah sah ler makcik..as salah beras!..

makcik ani : eh! x pe..cuba lain kali tuko beras tu..

*kesimpulannya belajar dari kesilapan..kalau masak ni.. dah cuba,.. x jd jgn putus asa..cuba dan cuba lagi..jgn salahkan rcp ..kaji mana yg x kena..oOo!! rupenya as guna beras jasmin patot la x jadik... kena guna beras biasa je.. kat sini..yg murah2 je..cam beras long grain tu..mmng jadik..elok je.. kebetulan rcp pun sama ngan ctma kat MyR.. cuma as tekan2 je kat loyang cam kak noly ajo tu..letak minyak sket..as mmng camtu...selagi buat x menjadik..suke tanya sana sini..sampai menjadikk.. sblm2 ni mmng dah buat dan menjadik.. saje je nak imbas kenangan lalu..nghee!!!(sengih!)

Nasi Himpit
3 cawan beras (bukan beras jepun) as guna long grain
8 cawan air
sehelas daun pandan - optional
sehelai plastik ziplock berukuran 18x20 cm - as guna loyang
as letak sket garam dan sedikit minyak masak
Cara-cara
basuh beras seperti biasa,
tanak beras dengan 8 cawan air dan daun pandan. guna rice cooker je,apabila mendidih masukkan garam dan sedikit minyak masak.. setelah nasi masak dan sementara panas, .. Lenyek2 guna bontot (hu..hu..kasonya bahasa..belakang..gelas plastik)
Alas loyang dgn cling wrap.. Masukkan nasi yg dah dilenyek tadi..tekan dan ratakan guna cling wrap.. Setelah sejuk boleh lah di potong..x pun masukkan dlm zip lock.. Menggunakan jarum atau objek tajam yang bersesuaian, lubang-lubangkan plastik tersebut sambil di tekan untuk memampatkan nasi.

Smlm x buat kuih manis2.. manyak kelija, pagi jd helper jap kat kindi..balik cuci kereta,cuci itu ini..x sempat nak kukus kuih muih..nampak 8 keping kulit popia...yg termenung kat peti ais tu.. ada plk lebihan inti karipap smlm.. buat murtabak je lah.. cicah ngan kuah dhal segera juga.. mak cik malas nak menumis2.. rcp lebih kurang ngan rcp sendiri tapi maleh nak type..c&p minami 133 punya..thanks ya minami!


Murtabak Segera

100 g daging cincang
2 biji ubi kentang
1 sudu setengah rempah kari
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
daun sup
minyak

(as guna lebihan inti karipap kentang & daging cincang)
1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto (as x letak lagi)
kulit popia
2 biji telur
as tambah bawang besar dipotong dadu & hirisan daun sup..extra!!
Cara-cara
mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.