Menu bf & lunch yg simple..eiii..diet ke ape as??? emmm x ada istilah diet dalam kamus hidupku.. nak naikkan sikit berat badan ni ada la.. saje nak tukar selera ni..
So..nak kongsilah cara2 nak buat flour tortila ni..resipi yg as sendiri cuba di MyR..Flour Tortilla
Bahan-bahan ( 12 keping )
3 cawan tepung gandum
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil baking powder
4 sudu besar vegetable shortening (boleh juga diganti dgn 3 3/4 sudu vegetable oil kalau tak ada shortening)
1 1/4 cawan air suam
Cara-cara
- Campurkan bahan-bahan kering dalam mangkuk.
- Masukkan minyak/shortening dan gaul hingga sebati.
- Masukkan air suam sedikit demi sedikit, uli hingga menjadi doh.
- Bahagikan doh kepada 12 bahagian, bulatkan setiap bahagian dan rehatkan selama 10 minit.
- Canaikan doh hingga menjadi nipis (seperti buat chapati/paratha)
- Goreng tanpa minyak menggunakan non-stick pan, lebih kurang 1-2 minit utk each side.
** Inti utk fajitas - grilled beef/chicken. lettuce, salsa (tomato), guacamole (avocado), shredded cheese. sour cream.
B'fast tadi, bangun agak terlewat..ni lah layan mata lepas solat subuh..ha..amik bagun lambat!!so layan puri kentang ni ngan Kari Sardin.. resipi dari kak fida MyR
Puri Kentang
Bahan-bahan ( 8 keping )
- 125 g kentang - rebus empuk dan lecek halus
- 120 g tepung gandum
- 1 sk garam
- 50 ml air hangat
secukup minyak masak untuk goreng terendam
Cara-cara
- Kentang lecek dicampur dgn tepung dan garam dan digaul rata.
- Tuang air hangat sedikit2 ke dlm adunan kentang dan uli hingga tak lekat ditangan.Tambah tepung jika adunan terlembik.Tutup dgn plastik atau kain lembap dan perap 30 min.
- Doh di bahagi 8 dan dibulat2kan menjadi bebola kecil.
- Canai bebola doh tadi sebesar tapak tangan,buat hingga habis dan dibiarkan 10 min. sementara minyak dipanaskan di dalam kuali.
- Goreng doh yg dicanai sekeping2 dlm minyak terendam.Sambil dibalik2kan dan disiram2kan minyak pd kedua2 belah puri.
- Goreng puri hingga kecoklatan,angkat dan toskan minyaknya.
Kari Sardin (tak yah la kongsi resipi mudah ni ya..semua tau buat kan???)
Chocolate Roll Cake
Bahan-bahan ( 30x30 cm )
4 biji telur
35g tepung gandum
15g serbuk koko
50g gula halus
>>krim
125g cream cheese
150g fresh cream/ whipping cream
30g gula halus
1 sudu besar lemon jus
Cara-cara
- Alaskan oven plate dengan baking paper. Asingkan kuning dan putih telur. Ayakkan tepung gandum dan serbuk koko. Panaskan oven sehingga 180C.
- Pukul telur putih sehingga berbuih. Kemudian masukkan gula sikit-sikit sebanyak 3 kali sambil dipukul. Pukul sehingga kembang/bertanduk.
- Masukkan kuning telur satu persatu. Pukul dengan perlahan-lahan.
- Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Kacau dengan spatula. Tuang adunan ke dlm dulang oven dan ratakan.
- Bakar selama 10 minit dengan suhu 180C. Kemudian sejukkan.
Sementara itu sediakan krimnya. Pukul cream cheese dan gula sehingga jadi lembut. Kemudian masukkan fresh cream dan lemon jus. Pukul lagi sehingga jadi bentuk krim.
Sapukkan krim ke atas kek tadi. Kemudian gulung. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1-2 jam sebelum dipotong.
Hrmm... cuti2 sekolah ni lapo je... x abis2 pikir nak masak ape!!
Jemput makan semua!!
2 comments:
K as.. aymy skodeng resipi tortilla tu.. nak wat chicken wrap.. huhuhu.. mekasih yer...
Salam Aymy..sama2..copy la..buat sesedap ya..memang sedap tortilla tu.. lps ni dah x yah beli lagiii...nak rasa tortilla Kuwait..
Post a Comment