Irish Cookies
Sumber : CMG
Bahan A:-
- 180 g mentega
- 20 g shortening (lemak sayur)
- 130 g gula halus
- 1 kuning telur
- 1 camca teh nescafe (mat ganti dengan esen vanilla)
- 1 camca teh esen kopi (pun tak bubuh sebab tak de)
- 200 g tepung gandum (*akak adjust jadi 220 gm)
- 100 g tepung sagu ubi (*akak ada stok 80 gm jek, maleh nk beli dah)
- 1/2 camca teh serbuk penaik
- 40 g nestum, dikisar halus
- Kuning telur untuk sapuan
- Gula bewarna atau apa jelah ikut suka, sebagai hiasan
- Satukan semua bahan A dalam mixing bowl dan pukul hingga semua sebati dan berkrim. Perlahankan speed dan masukkan bahan B sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
- Canai doh setebal 1/2 cm dan terap mengikut acuan kegemaran. Susun dalam dulang pembakar, sapu kuning telur dan hias ikut suka. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150C selama 10 - 12 minit.
- Bila keluarkan dari oven, biar biskut dalam dulang sementara waktu (mat perhatikan, biskut agak lembut masa dalam keadaan panas). Bila biskut agak keras boleh dialihkan ke jaringan dan sejukkan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..
No comments:
Post a Comment