Assalamualaikum w.b.k
Lama x update blog sampai Lin pun dah tanya nape x update..he..he..ok lah..kali ni nak citer lah & nak kongsi ngan u all..camner nak wat Kuey Teow..kami di NZ ni susah sikit nak dapat..tapi dah teringin sgt nak makan..resipi ni As dpt dari member MyResipi (umie)..semoga allah murahkan rezeki umi kerana sudi berkongsi resipi ni..
Lama x update blog sampai Lin pun dah tanya nape x update..he..he..ok lah..kali ni nak citer lah & nak kongsi ngan u all..camner nak wat Kuey Teow..kami di NZ ni susah sikit nak dapat..tapi dah teringin sgt nak makan..resipi ni As dpt dari member MyResipi (umie)..semoga allah murahkan rezeki umi kerana sudi berkongsi resipi ni..
Kuey Teow seblm & selepas make over
Bahan-bahan ( satu kilo )
350 tepung gandum
150gm tepung beras
1 biji putih telor
200 ml air
tepung ubi secukupnya
minyak secukupnya
air untuk merebus
garam secukupnya
cara2:
350 tepung gandum
150gm tepung beras
1 biji putih telor
200 ml air
tepung ubi secukupnya
minyak secukupnya
air untuk merebus
garam secukupnya
cara2:
::Satukan kedua2 jenis tepung,putih telor dan air ke dalam mangkuk adunan dan uli doh
::jerang air dalam periuk dan setelah air mendidih, masukkan sedikit minyak masak
::Disebabkan As x ada pasta maker tu..As gelek2 jer guna tangan
::Tabur tepung ubi atas doh yg siap d gelek tadi..potong guna pisau..
::Rebus Kuey Teow hingga timbul dan tapis
::Letak sedikit minyak supaya tidak melekat &sejukkan..
(lebih mudah membuatnya kalau ada pasta maker tu..hu..hu..)
4 comments:
Salam kak..
sedapanya kue teow tu..
nk sikit boleh?
Boleh..ape salahnya..he..he..meh joint makan same!
wah dok lepak tepi pantai bestnye as..cam x caya ye kue tiaw buatan sendri sampai ke NZ tu..fuh msti sedap tu ka...
emm..kena lah buat sendiri lin..dah teringin nak makan..gini lah merantau..semua teringin!!
Post a Comment