Assalamualaikum w.b.k
Maja Balanca? ape tu? Unik kan??? Rasanya pun seunik namanya.. x caya try le..mmng sedap dah bnyk kali buat.. Resipi ni dari Ina from Japan.. kami ni kalau ada kacang2 cam kureng gitu.. memula buat cam nak letak..ke ..tak?? ..letak ke.. tak??? letak je la..nak tau juga camner rasanya.. memang sedap rupenya..hu..hu..sib baik letak kacang tu. Resipi seperti di bawah..Maja Blanca
ni kalau dak Ina tengok mmng malu ler..x cantik cam Ina puny..tapi memang sedap la Ina!! Mekacih Ina.. Mintak halal ya..akak kongsikan di sini..Bahan2nya:
1/2 cawan cornstarch@tepung jagung
1/2 cawan gula - leh kurangkan klu tk suka manis
1/4 cawan air
2 cawan santan
1/4 cawan jagung manis dlm tin
1/4 cawan kismis
1/2 cawan kacang tanah hancur - utk topping
Cara-cara
Gris loyang dengan minyak. ketepikan.
Dalam mangkuk, satukan cornstarch,gula,air dan santan.kacau sebati.
Masukkan jagung dan juga kismis. *jagung n kismis hana cincang kasar.
Masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk. masak dengan api sederhana hingga likat atau pekat.
Tuang ke dalam loyang.
Taburkan ngan kacang tanah. kemudian sejukkan dlm esbok.
Potong2 dan hidangkan!
No comments:
Post a Comment