Thursday, June 25, 2009

Bubur Pulut Hitam

Assalamualaikum,

Desert berbuka posa smlm, memula terliur gak bila hana kata nak wat bubur pisang + jagung + sagu .. tapi round2 pekan x de lak pisang yg as nak tu.. Tukar la plk pada bubur pulut hitam ni.. last week baru je buat. X pe la..anak2 pun suke. Bukan susah sgt pun nak buatnya..


Bahan2,
2 cawan beras pulut hitam
1 litter air
2 cawan gula- manis ikut suke
1 helai daun pandan
santan
sedikit garam (hujung sudu)
Cara2
Rebus beras pulut hitam buang airnya (sesetengah pulut hitam ada pewarna) tambah lagi air, rebus bersama gula pasir dan daun pandan..letak sedikit shj garam..biar lemak2.. Masukkan santan, didihkan lagi. Setelah cukup masak, sedia dihidang.

1 comment:

Suzi said...

my hubby n anak yg sulung suka sgt pulut ni. dan bila dah kahwin baru saya tahu cara mkn yg letak santan masa hidang tu...lagi lemak hihihi