Bun2 ni buat diptg minggu, tengok bun kak yati zaini, elok je.. gebas gebus.. as buat 2 adunan. Saje wat lebih utk picnic & utk anak2 ke sekolah. Jadi ni la Bun yg x berapa hensem rupa parasnya.. sgt lembut wat x guna bread improver. Tapi utk cuaca sejuk mcm di NZ ni kena lah panaskan di microwave dulu sblm ngap kalau dah sejuk.. rcp asal dari tulip77 di MYR juga.. rcp asal utk bun ikan bilis, tapi as buat inti sardine, inti kelapa & inti sambal ikan bilis.. sedap bun ni lemak2 manis gitu..
wat gi picnic sket.. inti sardin dan inti kelapa..
Bahan-bahan ( 12 biji )
- 200g tepung gandum
- 50g tepung halus ( kita guna tepung pau bluekey )(as guna 250gm high grade flour)
- 45g gula kastor
- 2sb susu tepung
- 1/2 st garam
- 1/2 st bread improver(as x letak)
- 1/2 st bread softener(as x letak)
- 2 sk yis
- 1 biji telur
- 100g air
- 2sb butter
- inti - sambal ikan bilis, sardine & kelapa
Cara-cara
- Dalam mangkuk besar masukkan semua bahan kecuali telur,air dan butter. Gaul biar sebati. Masukkan butter dan ramas biar sebati dgn tepung.
- Masukkan telur, gaulkan lagi. Akhir sekali masukkan air sikit2 dan uli hingga dapat doh yg licin & tak melekat di tgn. Uli dgn tangan selama 10-15minit.(as masuk semua dlm BM)
- Masukkan dalam bekas bertutup dan letak di tmpt panas selama 20minit supaya doh naik sekali ganda. Dah naik tumbuk2 doh utk kuarkan angin.
- Bahagikan adunan kepada 12 bahagian. Isikan sambal ikan bilis dan tutup kemas. Susun dalam loyang yg telah disapu minyak dan ditabur sedikit tepung.Buat sampai adunan habis.
- Perap sekali lagi selama 30minit supaya bun kembang. Bakar 180degree selama 20minit. Dah siap, masa bun masih panas sapukan butter atas permukaan bun.
- *** Dah buat ptg semalam & pagi nih bun masih lembut & gebu :)
2 comments:
Bila ler nak beli BM ek..??? geram gak tengok org meroti ni. cun2 belaka!!
As terima kasih sudi jenguk Akak yer...
Wah dah beranika bun tu...Akak baru lepas menggosok kain baju....ni baru berkesempatan bertandang...!!
Post a Comment