Tuesday, November 17, 2009

Nasi Jagung

Assalamualaikum w.b.k,
 

Menu lunch smlm, sajer nak ngetes2 beras basmathi yg beli di Auckland aritu. Memula nak masak nasi minyak je, bila nasi tgh mendidih, buka freezer terpandang plk jagung yg selalu buat Jagung rebus tuh.. ermm..apa lagi..kebetulan lama x buat nasi jagung..masuk je la..kira ni menu spontan la.. layan ngan ayam masak merah.. alhamdulillah.. anak2 suka sgt,walaupun sgt simple..


Nasi Jagung

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 3 cawan beras basmathi
  • 3 cawan air
  • ½ cawan susu cair
  • 1 labu bwg besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • sedikit halia* 
kisar bahan yg bertanda * 
Sukatan air bergantung pd jenis beras

  • 4 sudu besar minyak(boleh juga kalau nak guna 2 sdb mentega + 2 sdb minyak)ikut suka as guna minyak shj
  • 2 helai daun pandan disimpul
  • sedikit garam 
  • secawan jagung whole kernal

Cara-cara

  1. basuh beras hingga bersih. dan rendam sebentar kemudian toskan
  2. panaskan minyak dlm rice cooker, kemudian tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia yg telah dikisar. tumis hingga wangi dan garing.
  3. masukkan air dan daun pandan serta garam. didihkan.
  4. stelah mendidih, masukkan susu,  dan beras. kacau rata dan didihkan lagi.
  5. stelah nasi hampir kering, masukkan jagung. balik² kan nasi dan biarkan masak . Jgn selalu kacau nasi nanti x cantik, biar masak sendiri dgn gebu.
  6.   Nasi jagung tu gu ngan Ayam Masak Merah Berempah ni..


1 comment:

Watierman said...

Hrm mesti sedap ni...masalahnya Si Reena tu lak tak suka jagung...nape agaknya...?
TQ As sudi beri sokongan di kala Akak goyang...kini ...masih mampu berdiri berkat doa dari Adik2 semua...