Bahan A
- 2 cawan santan sederhana pekat
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula
- 2 s/b tepung beras
- 2 s/b tepung jagung
- Sedikit garam
- 1/2 cawan kacang hijau yg telah direbus kembang
- 1/2 cawan air
- pewarna hijau
- 1/2 cawan air
- Gaukan semua bahan A sehingga sebati. Tapiskan. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
- Campurkan bahan B dalam 1 bahagian dan kacau rata.
- Campurkan bahan C dalam 1 bahagian lagi. Kacau rata.
- Sapukan minyak pada loyang bulat atau empat segi berukuran 5 inci.
- Tuangkan 1 senduk adunan B dalam loyang dan kukus selama 7 minit.
- Lapiskan lagi 1 senduk adunan C diatas lapisan tadi dan kukus selama 7 minit lagi.
- Ulang proses melapis sehingga adunan habis.
- Bila telah masak sejukkan betul-betul baru potong dengan pisau pelastik.
No comments:
Post a Comment