Assalamualaikum w.b.k
Lama gak rasanya tak update blog ni.. rasa rindu sangat.. lately sibuk siket..menyiapkan tempahan langsir buat teman (dari Fiji) yang akan melangsungkan Majlis Persandingan anaknya pada 28 Feb nanti.. pada 28 Feb tu nanti lak as sibuk masak2...lama x godeh2 mesin jait... agak lama juga tinggal kan Carier sebagai Curtain Tailor ni (he..he.. lama x lama la..lbh kurang 1yr+) Anyway sibuk2 jugak masak tetap masak.. (Menu weekend aritu)
So meh la layan Popia Basah, Kupang Goreng Pedas & Sup Tulang... resipinya ada di MyResipi.com
Popia Basah Umi_e@MyResipi.com
Bahan-bahan ( 12 keping )
- Bahan untuk kulit*
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji putih telor
- 3/4 cawan air
- 2 sudu makan cuka
- secubit garam
- Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
- 1/2 biji kobis - diricih halus
- 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
- 1 biji sederhana bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu makan udang kering
- garam secukupnya
- minyak untuk menumis
- **Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.
- Bahan untuk sambal***
- 15 tangkai cili kering
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 sudu besar gula perang
- 2 sudu besar kicap manis
- minyak untuk menumis
- garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
- *** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.
Cara-cara
- campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan
- gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
- ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper (contoh seterusnya - lihat gambar)
- buat dari arah jam
- mulakan dari tepi dulu
- kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
- setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
- angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
- ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
- Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
- lipat macam biasa dan gulung
- sedia untuk dimakan :)
Popia Basah ni.. memang best..lama dah teringin nak makan.. teringat kat pasar2 malam & bazar2.. sini mana nak dapat.. tu yg dok belek2 kat MyR dapat gak as cuba ..terima kasih bebanyak ya Umi_e.. kerana sudi kongsikan resipinya..
Kupang Goreng Pedas(Power ni! pedas sungguh!) Nasib baik anak2 tahan pedas kira ok la.. Ni resipi as ..
Ni lak sup Tulang.. Hby baru aje sembelih kambing seko..so Tulangnya as wat lah sup.. layan ngan Sambal kicap..Sup Tulang ni resipi kak nor.. thanks ya kak nor..cayang kak nor..muah2...
No comments:
Post a Comment