Wednesday, July 22, 2009

UDaNG..

Assalamualaikum w.b.k,

Kebetulan udang ni murah plk kat Countdown minggu lepas, 1 kg leh plk harga dia NZD10 dalamnya ada 17 eko.. he..he.. biasanya sekilo NZD25, kdg sampai kami x berani nak cuit, jeling je la.. so, lps la lama gak x makan udang ni. Menu ni, menu minggu lps ngan smlm tapi sekali post ekekekk..

Udang Lemak Cili Api & Kacang Buncis ni juadah berbuka posa, layan ngan sambal belacan & Ikan masin, dan ulam2 sket.. rcp asal dari rrozie di MYR tapi as adjust2 sket.. terima kasih wat rozie, minta izin c&p rcp di sini ya..

Udang Masak Lemak Cili Api dgn Kacang Buncis
500gm udang saiz sederhana(20 ekor) dibersihkan
1 tin santan
15 tangkai kacang buncis -dipatah-patahkan
10 tangkai cili api dikisar- kalau nak pedas tambah lagi
2 asam keping
Daun kunyit (optional) - as guna daun limau sbb x ada daun kunyit
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
garam secukup rasa
1 btg serai -potong 2
sehiris belacan -dikisar
1inchi halia-dikisar
1/2 labu bawng besar- dikisar
3 ulas bawang putih- dikisar
Cara-cara
rebus 2 cawan air, masukkan bahan yg dikisar,cili api,daun limau,serbuk kunyit ,serai,garam dan asam keping ke dalam periuk...biarkan mendidih, masukkan santan pastikan sentiasa di kacau supaya tidak meruap.setelah mendidih masukkan udang, kacau lagi biarkan mendidih
akhir sekali masukkan kacang buncis, biarkan beberapa minit...sedia untuk di ngapp!

Semalam gi umah Ina aka Hana kat Jepun nun, keco plk nengok Sambal Udang Pekat Bermadunya tu. Mintak ijin & halal ya ina, akak c&p kat sini.. Yg ni utk ayahnda & bonda.. utk anakanda akak wat Honey Prawn rcp Dayang...

Sambal Udang Pekat Bermadu

Bahan-bahan
500g udang segar
* 10 tangkai cili kering - nk pedas@kurang pedas ejas yer!
* 1 biji bawang besar
* 3 ulas bawang putih
* 2 sudu makan udang kering - basuh dulu (as guna belacan)
* 1 inci halia
2-3 sudu makan madu ( ejas la yer klu tk mo manis sgt)
air asam jawa
garamCara-cara
Blend bahan yg bertanda *.
Panaskan minyak. Tumis bhn blend tadi hingga pecah minyak.
Masukkan air asam jawa. kacau.
Masukkan udang hingga setengah masak.
Masukkan garam dan juga madu. Masak hingga kuah@sambal agak2 pekat.
Siap dihidang!
Ni plk Honey Prawn, ermm tgh glamer skrg nih.. ramai yg dah mencuba, as dah wat gak aritu cuma x sempat lapor diri..nampaknya tertinggal la ketapi.. ekekekekkk.. Sedap Honey Prawn ni, terima kasih kepada penyumbang rcp, siapa lagi kalau x Dayang Jack.. terima kasih ya Dayang, as minta izin c&p disini..


Honey Prawn
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
1 labu bawang besar*
1 biji cili merah*
3 ulas bawang putih*
3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
2-3 biji cili api (diketuk)
1 sudu makan sos cili
1 sudu makan jus lemon (kalau xde, boleh guna jus limau kasturi, limau nipis atau jus oren)
sedikit daun ketumbar (dihiris)
1/2 sudu besar kicap pekat
Cara-cara
Kisar bahan2 bertanda *.
Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing.
Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.
****boleh tambah sos tiram atau garam jika suka (terpulang pd citarasa sendiri)

No comments: