Wednesday, August 18, 2010

Kuih Talam Berlauk

Assalamualaikum w.b.k, ramadhan hari ke 7 di NZ. Harini batuk melanda dengan teruknya, langsung tidak boleh bertadarus Al-Quraan. Gatei betul tekak ni..rasa nak keruk2.. agaknya sebab kurang minum air dan perubahan cuaca. Dari aritu teringin nak buat talam berlauk ni. Tapi, duk pending2 aje. Akhirnya tertunailah hasrat dihati. Rasa tak tau lagi, tapi kalau pada bau yg harum ni, memang rasanya sedap..hu2..makruh2.. Sebenarnya mcm2 cara membuat Kuih Talam berlauk ni, ini versi as lah ya.. rcp spt dibawah..slmt mencuba..

Kuih Talam Berlauk (Kukus)

  • 1 Cawan Tepung Beras 
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 Cawan Udang kering dikisar(udang geragau pun ok)
  • 3 Cawan air+1/2 cawan santan pekat
  • Daun bawang - dihiris halus Daun sup dihiris 
  • 1 batang carrot dihiris halus
  • 1biji Cili Merah dihiris halus
  • Garam Secukup rasa 
  • 300gm daging cincang, tumis dengan bawang putih,bawang merah, halia dan serbuk kari.

Cara-cara

  1. Bancuhkan santan dgn air tadi hingga sebati.
  2. Dalam bekas lain, masukkan tepung, daging,carrot, separuh daripada daun bawang, daun sup dan cili merah. Gaul hingga semua sebati.Perasakan dengan garam.
  3. Kemudian masak adunan hingga naik wap. Dgn menggunakan api sederhana.Sentiasa kacau, jangan sampai berketul.
  4. Masukkan adunan ke dlm pengukus - loyang kene letak minyak sikit.*Kalau nak senang keluarkan dari loyang, alas dengan plastik.
  5. Lepas 15 minit dlm loyang, taburkan udang kering, lebihan daun bawang, daun sup & cili merah atas adunan tadi.
  6. Kukus lagi selama 15 minit. 

3 comments:

HALAMANKU said...

Salam kak As.. syedapnyer.. meriahtu lauk atas tu.. nak tapau kaka buat buka..

Azmiezas said...

As,..kita tak pernah makan ni, apa lagi nak buat..
mesti sedap kan??..n still wondering..apa ya rasanya??..

Yat Maria said...

Kak As...menyelerakan sungguh kuih talam ni..