Kuih Talam Berlauk (Kukus)
- 1 Cawan Tepung Beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 Cawan Udang kering dikisar(udang geragau pun ok)
- 3 Cawan air+1/2 cawan santan pekat
- Daun bawang - dihiris halus Daun sup dihiris
- 1 batang carrot dihiris halus
- 1biji Cili Merah dihiris halus
- Garam Secukup rasa
- 300gm daging cincang, tumis dengan bawang putih,bawang merah, halia dan serbuk kari.
Cara-cara
- Bancuhkan santan dgn air tadi hingga sebati.
- Dalam bekas lain, masukkan tepung, daging,carrot, separuh daripada daun bawang, daun sup dan cili merah. Gaul hingga semua sebati.Perasakan dengan garam.
- Kemudian masak adunan hingga naik wap. Dgn menggunakan api sederhana.Sentiasa kacau, jangan sampai berketul.
- Masukkan adunan ke dlm pengukus - loyang kene letak minyak sikit.*Kalau nak senang keluarkan dari loyang, alas dengan plastik.
- Lepas 15 minit dlm loyang, taburkan udang kering, lebihan daun bawang, daun sup & cili merah atas adunan tadi.
- Kukus lagi selama 15 minit.
3 comments:
Salam kak As.. syedapnyer.. meriahtu lauk atas tu.. nak tapau kaka buat buka..
As,..kita tak pernah makan ni, apa lagi nak buat..
mesti sedap kan??..n still wondering..apa ya rasanya??..
Kak As...menyelerakan sungguh kuih talam ni..
Post a Comment