Wednesday, April 8, 2009

Labu oh Labu

Assalamualaikum w.b.k
Lama tak update entri.. kali ni nak cite lak pasal Labu ni.. Terkezut.. balik solat maghrib My Hubby bawak balik Labu seberat 25kg ni.. hu..hu.. ape den nak masak??banyak sungguh menu labu sebenonya... Kat kepala ni cam nak buat itu ini.. nak buat Pengat Labu,Kuih Koci Labu,Pai Labu, Sup Labu, Labu masak lemak dan mcm2 lagi la..Sib baik memasing suke labu.. so as pun mula la..melabu-labu menu pagi tengahari & minum petang.. Layan menu labu... tengah usaha cari daun pisang.. nak try plk buat Kuih Koci Labu.. InsyaAllah dlm waiting list..

Bingka labu CMG ni memang sedap!

Bahan-bahan ( Acuan bulat berlubang tengah berukuran 35cm ) as guna loyang 8X8
5 biji telur Gred A
200 ml air
300 ml pati santan (mat guna santan kotak)
200 g tepung gandum
180 g gula halus
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla
450 g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus
Cara-cara
Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan.
Masukkan labu manis yg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata.
Tuang adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu mentega dan dialas dasarnya dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan kertas tadi.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong.




Ni lak resipi
suzzlyn..pepandai je as tambah kacang tu..tapi mmng best.. everybody love it!


Bahan-bahan ( 4 orang )
1/2 biji labu sederhana besar
1 cawan santan pekat/ 2 cawan santan cair
2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
3 tangkai lada kering
10 ekor ikan bilis saiz sederhana
sedikit belacan (xde pun xpe)
1 sudu besar jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1/2 sudu kecil ketumbar
2 cm kunyit
sebatang serai diketuk
Air (ikut suka...kalau nak cair skit lebihkan air)
Cara-cara
Buang kulit labu n potong kecil2...then rebus sampai empuk...jgn terlalu empuk nanti hancur pulak....selalunya sekejap je, bila dah empuk, toskan....
Kisar bwg besar, putih, lada kering, kunyit, ikan bilis n ketiga2 jintan.
tuangkan bahan kisar kedalam periuk , tuangkan sekali labu tadi, serai n santan serta air...biarkan mendidih, letakkan garam. Sesuaikan rasa.. bagi yg xsuka pekat sgt boleh lar tambah air byk skit..
Kalau ada daun keledek ke ape2 sayur yg sesuai bleh ler masukkan...xde pun xpe...
Sedia dihidang...sedap sgt kalau makan ngan sambal belacan n ikan kering atau ikan goreng...

2 comments:

Anonymous said...

SEDAPNYER MASAK LEMAK LABUUUUU..kuih koci labu sedapp gakkkkkk..rasa mcm nk ke tekak dah ni..naperlah sumer kena wat sendiri ni..uwaaaaa.kak az resepi kuih koci nanti jgn lupa letak




peminat kak az,
arera

AiE bAhRi said...

salam kak...
sedapnya menu akak..
cepat2 la balik malaysia..hehehe.boleh aie rasa masakan akak..