Kuih Sagu
2 cawan sagu - basuh dan toskan
4 cawan air
1 cawan gula
2 sdb tepung jagung bancuh bersama sedikit air
Kelapa parut + sedikit garam
Cara2:
1. Didihkan air bersama gula, masukkan pewarna.
2. Apabila mendidih masukkan sagu
3. Kacau sehingga biji sagu menjadi jernih
4. Masukkan bancuhan tepung jagung
5. Angkat, tuangkan dlm acuan yg telah digris dgn minyak
6. Jika menggunakan loyang, alas loyang terlebih dahulu dengan plastik.
6. Jika menggunakan loyang, alas loyang terlebih dahulu dengan plastik.
7. Setelah sejuk boleh la dipotong dan digaul dengan kelapa..
DiNZ kelapa sgt mahal dan susah nak dpt.Biasanya jika as nak gaul kuih dgn kelapa, as guna Kelapa kering halus & kasar. Dan letak sedikit santan dan as panaskan di microwave atau kukus. Kemudian gaul dengan sedikit garam..
4 comments:
peberetttt tuuuuu!!! possssssss!!
salam as...sedap tu kuih sagu.akak pun suka!
k.as, beli kelapa sebiji kt countdown....hehehe, jenuh plak nk parut pakai ape... ;-) saya pn guna desiccated coconut jgk, senang.
k.as, batuk jgn lupa minum madu ngan lemon...berkesan...
kak as...saya xpenah wat sagu yg betol2 mnjadi..huhuhu..
Post a Comment