Kembali bersiaran lagi, update2 lagi..arini rcp yg as update,berkaitan ngan gula hangus (karemel) jd, jgn muak ya..ehehehee... Apam mentega ni, kira lebih kurang apam gula hangus la yer. Tapi mmng sgt suka buat apam ni, sbb sgt gebus dan senang ckp best la.. layan rcp dibawah ya.. acuan kuih lompang x de , main belasah guna jelly mould jer.. janji sodap.. terima kasih buat kakfiza yg sudi kongsikan rcp apamnya yg sedap ni..
Apam Mentega
Resipi dari Kak FizaSumber dari MyResipi
Bahan-bahan ( +-50 biji )
- (A) Bahan2 utk gula hangus:-
- 11/2 cawan gula pasir
- 1 cawan air
- 250 gm mentega
- (B)
- 1 cawan gula pasir
- 4 biji telur
- 3 cawan tepung gandum ayak besama
- 2 sudu teh soda bikarbonate
- 1 tin susu cair
- 1 sudu teh esen vanila
Cara-cara
- cara buat gula hangus: masukkan gula dlm periuk,masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
- padamkan api dan masukkan air.nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
- Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
- kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
- perap selama 1/2 jam.panaskan pengukus dan acuan lompang.tuangkan adunan ke dlm acuan.adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
- Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
- selamat mencuba.......
2 comments:
Salam As, sedapnya apam mentega tu, minta sikit boleh?
Salam As, sedap apam mentega ni...dpt banyakkan...mintak sepiring...ada lagi ke? hi3...
Post a Comment