Monday, April 12, 2010

Belated Birthday Cake (Black Forest Cake)

Assalamualaikum w.b.k,
Kengkonon ni kek besday tuan tanah la ya..dah lepas pon..1st April aritu..terima kasih diatas ucapan dan doa dari semua ya..x kira di blog, di FB dan kiriman SMS.. Atas permintaan seseorg As kongsikan juga lah ya rcpnya disini..Sebenarnya malu sebab as x pandai deco kek ni. Maklum lah as ni x seni dan tidak pernah hadiri kelas membuat deco kek.. Tapi atas permintaan anak2 nak makan Black Forest Cake ni, As gagahi juga nak mencuba walau pun comot2 gitu.. hehe.. Kalau ada bakery yg halal di TeAroha ni dah as beli je kot..Nak gak ucap terima kasih buat Kak Intan atas kiriman Bunga Ros yg pink itu..suka sgt kak..tq ya atas ingatan dari akak tu.

 







Black Forest Cake
Bahan-bahan ( Saiz 9" )

* 120 gm gula kastor
* 100 gm tepung gandum (akak guna tepung naik sendiri)
* 20 gm serbuk koko
* 4 biji telur
* 10 gm ovalette
* 20 gm air (akak guna air sejuk)
* 1 sk esen vanila
* 20 ml minyak jagung (canola pun ok)
* Untuk hiasan : As ikut cita rasa sendiri je..sbb x nak creamnya muak.. 300ml fresh cream +1/2cwn icing sugar pukul hingga gebu..letak sket butter & shortening, dan 150 cream cheese. Blueberry jem dan blueberry in syrup. Hias ikut suka..atas tu as deco ngan cooking choc,choc rice ,choc ganache dan hias dgn blueberry. (hehe..agak2 leh paham ke?)

Cara-cara

1. Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Putar pada kelajuan tinggi selama 10-15 minit.
2. Perlahankan putaran, masukkan minyak.
3. Griskan loyang, masukkan adunan dan bakar selama 30-35 minit.
4. Sejukan kek, potong 3 lapisan. Sapu krim dan letakkan beri.
5. Naikkan kek atas lapisan yang telah dikrim tadi dan sapu semua bahagian kek dengan krim. Saya memang sapu sedikit.
6. Hiaslah mengikut citarasa kita.

1 comment:

TREAT AND TRICK said...

Salam As, cantik betul deco kek tu dan selamat menyambut hari lahir semoga di rahmati NYA, di beri kesihatan dan sukses selalu...