Kek Gula Hangus ni wat minum2 petang dan yg sewaktu dengannya..orang lain wat cantekkk je sarangnya, as buat x tahu la jd sarang ape..apa2 pun yg penting anak2 suka dan depa dah dok perabis pun.. resipi ni mmng best dan x pernah mengecewakan.. agaknya kehendak rcp kata kena perap 3-4 jam tapi as ni 1 jam lebih dah masukkan dlm oben tu..jd la cenggini ropenya.. rcp spt dibawah..
Kek Gula Hangus
Resipi dari Widad
Sumber : MyResipi
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu pekat
- 2 camt soda bikarbonat
- 4 biji telur
- 2 camb mentega
Cara-cara
- Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
- Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
- Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
- Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
- Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
- Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
- Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
- Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
- Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"
No comments:
Post a Comment