Thursday, May 28, 2009

Asam Pedas Ayam

Assalamualaikum w.b.k

Lauk kegemaran kami sekeluarga..dari last week lagi Cik Abg dah sebut2 ..bila nak masak lauk ni..Cik Adik..sibuk ngan menu2 yg lain je..tetiba tergerak lak nak buat.. kalau yang namanya Nurin Nazifa tu, makan x hengat dunia..pebret dia betul asam2 pedas nih! jeruk sawi tu buat dia bertambah selera.. kebetulan rcp as pun sama ngan rcp CMG yg as skodeng kat sini.. so as copy paste je kat sini..






Bahan-bahan ( 5 orang )
600 g ayam
5 kelopak sawi jeruk
1 camca besar asam jawa + 1/2 cawan air. ramas dan tapis jusnya
700 ml air (atau lebih mengikut keperluan)
1 cawan cili kisar
BAHAN2 DIKISAR HALUS:-
7 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1/2 camca teh lada hitam biji (kalau tak nak, tak payah letak)
1/2 inci belacan
3 biji buah keras
BAHAN2 LAIN:-
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
Ayam dikerat mengikut suka, perap dgn asam jawa dan garam 10 minit. Cuci bersih dan toskan.
Cuci sawi jeruk dibawah air mengalir. perah sedikit dan potong sederhana besar. Ketepikan.
Panaskan kurang lebih 1/2 cawan minyak masak dalam periuk. Tumis bahan2 kisar hingga wangi, masukkan cili kisar dan kacau goreng dan masak hingga terbit minyak. Gunakan api sederhana. Masukkan ayam tadi dan gaul hingga mesra dgn rempah, biar ayam kecut dgn rempah selama 5 minit.
Tuang air (700ml) dan masukkan sawi jeruk tadi. Biarkan mendidih. Masukkan jus asam jawa dan perasankan dgn garam dan sedikit gula. (Mengikut citarasa masing2, yang penting mesti ada rasa. masam, pedas dan sedikit manis). Biar mendidih perlahan hingga ayam masak. Boleh dihidangkan bersama nasi panas
.

No comments: