Semalam masing2 x nak makan nasi, anak2 nak Ayam Percik & Mr.Hby lak nak Mee goreng. He..he.. layan.. Ayam Percik ni bakar di oven je.. warna x cantik sgt tapi ok la.. yg penting rasanya tu. Memasing nak lepas gian ayam percik pasar malam..cepat tu licin..
Bahan-bahan ( 1ekor ayam )
1labu bawang besar
1 inci halia - dikisar
Lengkuas - dikisar
3 ulas bawang putih - diblend
3 batang serai - diblender
1/2 cawan gula
1 kiub pati ayam
1 senduk cili kisar
1 senduk cili sos
1 cawan santan
Cara-cara:
1labu bawang besar
1 inci halia - dikisar
Lengkuas - dikisar
3 ulas bawang putih - diblend
3 batang serai - diblender
1/2 cawan gula
1 kiub pati ayam
1 senduk cili kisar
1 senduk cili sos
1 cawan santan
Cara-cara:
Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih
Tumis semua bahan yang dikisar..masukkan gula,garam,kiub pati ayam setelah itu masukkan santan. Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak.
Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti ..Bakar dan siap..
Tumis semua bahan yang dikisar..masukkan gula,garam,kiub pati ayam setelah itu masukkan santan. Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak.
Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti ..Bakar dan siap..
Mee goreng ni.. he..he.. kat sini mmng susah nak dpt mee kuning... Mr.Hby pun mmng suke as masak guna Spagheti ni..so goreng simple2 dan guna bahan yg simple2 jer..
Bahan2:
1 pkt spagethi-direbus
1 labu bawang besar-dikisar
3 ulas bawang putih- dikisar
5 sdb cili kisar
Sos tiram
Sos tomato
Kicap manis
1 ketul dada ayam dihiris nipis
1 mangkuk fish ball
Daun Kuchai
Taugeh
Carrot
Sedikit garam
Cara2:
-Panaskan minyak dlm kuali..masukkan bhn yg dikisar, tumis garing dan masukkan sos2, kicap, ayam dan fish ball..
-Jika terlalu garing masukkan sedikit air, gaul rata.
-Masukkan carrot kacau sehingga rata dan agak msk.Masukkan pula spagethi yang telah direbus tadi, gaul rata.
-Masukkan carrot kacau sehingga rata dan agak msk.Masukkan pula spagethi yang telah direbus tadi, gaul rata.
-Masukkan daun kucai dan taugeh.Kacau rata dan padamkan api.
Bubur @ Pengat Jagung ni memang pebret kami sekeluarga.. anak2 suka sgt bila as letak sagu dan pasta tu..
Pasta - direbus
2 tongkol jagung manis mentah - dihiris nipis
4 sudu besar sagu - yang halus @ kasar
Secubit garam
2 cawan santan
5 cawan air
3 sudu besar gula merah - tambah lagi jika nak warna lebih perang
5 sudu besar gula pasir - tambah lagi jika nak lebih manis
*** Kuantiti gula merah dan gula pasir hendaklah disesuaikan mengikut kemanisan yang diperlukan
*** Kuantiti air boleh dikurangkan atau ditambah bergantung kepada banyak kuah yang diperlukan
Cara-cara
Basuh sagu dan toskan. Jangan direndam. Basuh sekali lalu saja.
4 sudu besar sagu - yang halus @ kasar
Secubit garam
2 cawan santan
5 cawan air
3 sudu besar gula merah - tambah lagi jika nak warna lebih perang
5 sudu besar gula pasir - tambah lagi jika nak lebih manis
*** Kuantiti gula merah dan gula pasir hendaklah disesuaikan mengikut kemanisan yang diperlukan
*** Kuantiti air boleh dikurangkan atau ditambah bergantung kepada banyak kuah yang diperlukan
Cara-cara
Basuh sagu dan toskan. Jangan direndam. Basuh sekali lalu saja.
Masak gula, gula merah. Tapis (takut ada habuk2 dari gula merah tadi) didihkan lagi dengan daun pandan stelah itu masukkan sagu dan pasta yg direbus tadi. Setelah mendidih..masukkan santan dan secubit garam..
Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment