Saturday, May 9, 2009

Masak Lemak Cili Api, Kangkung & Telur Asin

Assalamualaikum w.b.k

Hik..hikk dah 2 ari x makan nasik memasing merengek nak nasik lak.. mcm2 hal derang ni.. Teringat Pak Cik Azmi dtg aritu bawa utk kami ikan. Lum dimasak2 lagi.. so, teringat lak pebret My.Hby Ikan Masak Lemak Cili Api. Memula ingat nak masak 3 rase tapi last week baru masak so, change menu lak la. Sayo lak layan Kangkung goreng belacan dan telur asin.

Bahan2:
1 ekor ikan- dibersihkan dan digoreng
1 labu bawang besar-dikisar
3 ulas bawang merah-dikisar
1inci halia
2 btg serai- diketuk
1helai daun kunyit (kalau ada bestnyerrr)
6 biji cili padi (pedas ikut suke)
1/2 sdt serbuk kunyit (kalau ada kunyit idup pun bestnyee)
santan secukupnya
2 asam keping
Garam secukup rasa

Cara:
Ikan dibersihkan, letak sket kunyit dan garam - digoreng garing
Masukkan semua bahan +air dan didihkan, masukkan santan pekat dan garam secukup rasa dan gaul rata, setelah mendidih masukkan ikan.

Kangkung Goreng Belacan
Bahan2:
1 ikat kangkung
1/2 labu bawang besar-dikisar
2 ulas bawang putih-dikisar
Cili Padi @ cili kering- dikisar
sedikit belacan-dikisar
garam secukup rasa
Cara2:
Kangkung dipotong dan dibersihkan asing kan batang dan daunnya..
Tumis bahan2 yg dikisar, setelah naik bau masukkan garam dan sedikit air
Masukkan batang kangkung dan gaul rata, setelah agak layu masukkan daunnya pula, jgn terlalu layu kereng sedap plak.. Siap!!
Resipi asal seperti dibawah tapi as dah durhaka sket.. guna telur ayam & hanya rendam ngan air garam sahaja.. kira durhaka bnyk ler tu ekk..tapi hasinya sedap. Elok je masinnya tu..cuma warna kureng cantik la..lps ni tukar telo itik lak..idup2 ingat ni telo itik rope2 nya telo ayam kampung NZ..ekekek...tipah tertipu!!

Telur Asin

10 biji telur
garam
air suam
Cara-cara
Bersihkan telur & jemur seharian
Masukkan garam & kacau bersama air suam sehingga nampak agak likat. Agak2 kemasinan garam
Masukkan air kedalam bekas, masukkan telur. Pastikan telur tenggelam dalam air. Tutup bekas & letakkan ditepi.
Selepas 2 ke 3 minggu, boleh la direbus. Ini bergantung kepada kadar kemasinan air garam tadi.

No comments: