Ayam Goreng Madras
- 500gm ayam (saya guna 1 ekor di potong 12 ketul) as guna kepak ayam jer
- 60gm Bawang Merah (saya guna 3 ulas)*
- 60gm Bawang Putih (saya guna 4 ulas)*
- 60gm Halia ( saya guna 1 inci)* bhn di tumbuk
- 3 sudu makan serbuk kari ayam
- 2 sudu makan serbuk kunyit
- 1 sudu kecil serbuk cili (saya tambah)
- 1 sudu kecil serbuk jintan manis (saya tambah)
- 1/2 sudu teh lada putih
- 4 sudu makan tepung beras
- Garam secukup rasa
- Minyak masak untuk menggoreng
- 3 sudu makan dadih
- Ayam di potong, bersihkan dan di toskan.
- Gaulkan bahan-bahan yang telah ditumbuk bersama ayam.
- Kemudian masukkan bahan-bahan lain kecuali minyak.
- Gaul sebati dan perap setengah jam atau lebih.(saya perap 2 jam)
- Panaskan minyak, goreng ayam-ayam tadi. Setelah garing, angkat dan boleh di hidang.
- Hidangkan bersama sos atau pun dadih.
1 comment:
salam kak as..mmg nmpk sedap ayam ni..ingat nk try buat gak la ari ni..maceeh
Post a Comment