Thursday, June 10, 2010

Ayam Goreng Madras

Ayam Goreng Madras, ala2 Ayam Goreng berempah, sedap dan rangup dan enaknya dimakan begitu saja..(mcm iklan roti gardenia) mueheeheeh.. Ini kes weekend2 malas nak masak la.. Makan ngan Mee Hoon Goreng, Nasi Goreng pun sodap..Jln2 cari makanan kat rmh Yatie aritu terliur lak kat ayam Yati nak mintak mesti dah pinish.. bawak balik rcp dan C&P kat sini yer yati.. macih..leb2 u..


 Ayam Goreng Madras
  • 500gm ayam (saya guna 1 ekor di potong 12 ketul) as guna kepak ayam jer
  • 60gm Bawang Merah (saya guna 3 ulas)*
  • 60gm Bawang Putih (saya guna 4 ulas)*
  • 60gm Halia ( saya guna 1 inci)* bhn di tumbuk 
           As kisar smua bahan diatas
  • 3 sudu makan serbuk kari ayam
  • 2 sudu makan serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil serbuk cili (saya tambah)
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis (saya tambah)
  • 1/2 sudu teh lada putih
  • 4 sudu makan tepung beras
  • Garam secukup rasa
  • Minyak masak untuk menggoreng
  • 3 sudu makan dadih
Cara-Cara:-
  1. Ayam di potong, bersihkan dan di toskan.
  2. Gaulkan bahan-bahan yang telah ditumbuk bersama ayam.
  3. Kemudian masukkan bahan-bahan lain kecuali minyak.
  4. Gaul sebati dan perap setengah jam atau lebih.(saya perap 2 jam)
  5. Panaskan minyak, goreng ayam-ayam tadi. Setelah garing, angkat dan boleh di hidang.
  6. Hidangkan bersama sos atau pun dadih.

1 comment:

izahdaut said...

salam kak as..mmg nmpk sedap ayam ni..ingat nk try buat gak la ari ni..maceeh