ROTI SAJ
Bahan-bahan
Bahan-bahan
- 1 sb yis mauripan
- 1 sb gula
- 1 1/2 cwn air suam(as guna fresh milk)
- 3 1/2 cwn tepung
- 1/2 st garam
- sedikit minyak
Cara membuatnya
Campurkan yis, gula, air suam dan garam sebatikan lalu masukkan tepung dan diuli.
Selesai diuli, ketepikan 1 jam...tutup kejap dgn plastik.
Uli lagi dan ketul-ketulkan kpd 7- 8 bahagian (as bahagikan kepada 10/11 ketul)...dibulat-bulatkan dan disalut minyak/tepung dan salut minyak)
Pastu terus je ambil seketul (*tak perlu tunggu roti naik dah yea) dan ditekan-tekan dlm pinggan bulat bagi elok bulatnya dan digoreng tohor mcm goreng capati.......bila masak angkat..
Nota : Semasa menggoreng gunakan api yang perlahan. Minyak hanya gunakan beberapa titis jer semasa menggoreng. Tutup kuali dengan penutup pengukus supaya wap panas tak keluar & roti saj cepat masak.
No comments:
Post a Comment