Bahan-bahan
- ikan bilis
- cili padi ~ belah dua
- belacan ~ nak sedap bakar dulu
- sedikit gula ~ jika suka
- Goreng ikan bilis hingga hampir garing, masukkan cili padi yg dah dibelah atau di potong dua. Ni nak mengelakkan cili tu dr meletup.
- Goreng hingga cili layu dan ikan bilis td garing.
- Angkat dan toskan.
- Tumbuk semua bahan termasuk belacan dan gula.
Letak gula ni bukan apa, nak kasi balance sket rasa masin dr ikan bilis dan belacan.
Tak letak pun tak per, kalau letak pun bukannya banyak dlm 1/2 sudu kecik jer, bukan sebalang hehe.. - Siap!! boleh la dihidangkan dgn bubur nasi atau nak makan dgn nasi pon sodap!
Layan dgn bubur..
Nak bagi ngam ngan sambal getuk ateh tu..sedap gak gu ngan Ikan Masak Lemak Cili api buh Nanas yg pedas2 manja nih & nasi panas2..
7 comments:
salam as,
sambal getuk mmg mknan org jawa.
klu makan nasi x ada sambal getuk ni mesti x sah.
bila sy masak kat umah mak mertua ni mereka pelik..biasanya lada2 tu ditumbuk mentah2. tapi d goreng dulu.
akak suka sambal getuk ni. klu mls nak masak atau kat umah x de lauk lain, akak buat je sambal getuk ni. mmg sedap!!
Sambal getuk ni kalau makan ngan nasi panas-panas,..sedapp..
Wsalam Zue,
Ya Zue, as kan org Jawa.. eheee.. yg x Jawa pun suka gak ngan sambal ni Zue.. masing2 dgn cara masing2 Zue, cuma kdg2 bahan2 sama je..cuma caranya yg berlainan..
Sambal ni mmng kiranya pembuka selera dan utk yg x ada selera nak makan kan kak ain.. akak.. lama x dengo kabo?
Layan ngan apa2 pun sodap kan Mieza.. weh.. mana ole2 dari bandung?? :D
salam kak as,
sambal getuk ni seakan sambal tutok, tapi bahannya gula melaka dan belacan.. oh, trasa kat lidah ni. pedas woo. ngam ngan masak lemak, memang laju.. :)
Post a Comment