Assalamualaikum dan salam sejahtera, menu lunch utk arini, Rendang Pindang ini sgt simple dah mudah menyediakannya, x letak kerisik, ketumbar segala.. ngam dimakan dgn Pulut Kuning, Nasi Impit dan Nasi putih pun sodap.. suka Rendang yg basah2 lembab2 dan barkuah mcm ni..jln2 cari makan td..terasa teringin pulak nak mencuba Resipi Rendang Pindang dari Kak Sheila
Minta ijin ya Kak Sheila, C&P rcp disini..
Rendang Pindang
Bahannya
* Ayam di belah/bersikan-toskan airnya
* 5 batang serai*
* 6 ulas bwg merah*
* 6 ulas bwg putih*
* 1 inci halia*
* 1/2 inci lengkuas*
* 1/2 inci kunyit hidup*- as guna serbuk kunyit shj
* 4 biji cili api* as tambah 1sdk serbuk cili utk mencantikan warna
* 1 cawan santan
* 2 keping asam keping
* Beberapa helai daun limau dihiris nipis
* Garam, gula, perasa
* 5 sdb minyak
* Kisar semua bhn yg betanda *
* Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga naik bau dan garing
* Masukan santan dan kacau
* Terus masukan ayam yg telah di tos tadi gaul sebati
* Masukan asam keping grm, gula, perasa, daun limau
* Masak hingga kuah pekat
1 comment:
salam as. apa kabar? hari ni akak free nak jengah blog as. sedaplah ada rendang pinang tu. mmg fav akak. lg2 klu pakai ayam kampung.kaww!!
Post a Comment