Tuesday, November 9, 2010

Kuih Tiram aka Lidah Buaya

Assalamualaikum w.b.k, dan salam sejahtera buat semua. Kudapan diptg hari, sesuai juga utk juadah dihari raya dan x raya..kih..kih.. macam2 org panggil kuih ni yer. Ada yg panggil Kuih Tiram, Kuih Lidah Buaya, Kuih Lidah Jin,Kuih Lidah Kucin.. apa2 yg dipanggil pun.. rasanya tetap sama je kan..

Kuih Tiram

Sumber : s shamen (MyResipi)

Bahan-bahan

  • 500gm tepung
  • 1 biji telur
  • 2 sudu margerin
  • sedikit garam
  • 160ml air
  • **6 sudu tepung jagung**
  • **6 sudu minyak**

 Cara-cara

  1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
  2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
  3. Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D
  4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.
  5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari. Amik ketul kecil tadi & canai leper.
  6. Goreng hingga kekuningan & sira dengan gula halus. Simpan dalam bekas kedap udara.

9 comments:

Anie said...

Salam As,

Rajinnya buat kuih yg goreng2. Sy pat menggoreng cfm malas...tapi pat makan yahhhoooo :D suka!!! hehehez

moklong said...

mkn ni sambil tgk tv sure x sedar. tup tup hbs...

maz said...

Salam Asssssssssssss...
lamanya xbrcoret2 nga as..maz pun smjak blik ni jarang2 sngat on ym..hnya duk layan skye nga cik abg je..hehe..anak2 smua apa kbar as..maz suke mkn kuih ni..klu blik kltan ada la jgk bli skli skala..tpi nk buat tunya mls skli weiii..hehe..senang ke as nk buat kue ni..bila la nk mngasah bkat ni..hehe...tpi kek lapis srbaya tu as..memang sdppp..klu nk sdp lgi..smpan dlu smlman yg dh siap..lgi moist..krim slm kat anak2 as ye..lebiuuuu..

azlin hashim said...

Salam kak A$....

masih ingat Lin lg tak?
mtk maaf byk2 kak dah lama sgt menghilangkan diri, tp lin tetap ingat kak as & adik nurin kak...

akk ap khbar skrg? masih di NZ lg ker?
sampaikan salam lin pd adik nurin ye kak...

smg kali ni kita akn terus berhubung...

jge diri kak... salam sayang!!!!

Anonymous said...

Ini merupakan sumber yang berguna indah yang anda menyediakan dan Anda memberikan gratis tidak ada biaya. Saya suka melihat situs web yang memahami nilai dari sumber yang berguna memberikan kualitas secara gratis. Ini? S yang lama apa yang terjadi di sekitar datang sekitar program.

LinRosLy said...

Sedap Kuih Tiram Ni...Kalau Dulu Mak Kak Lin Selalu Buat....

rosidah said...

Bestnya kuih ni..dulu masa kecik2 dulu suka makan mak dan kakak selalu buat..tp srg susah nak rasa masakan diaorg lg..almaklum dah berkeluarga dok jauh2 begini..

anyway tahniah..anda memang berbakat..

LinRosLy said...

Salam...

Masa Kak Lin Kecik2 Dulu Mak Suka Buat Kuih Tiram Ni...Tapi Sekrg Dah Lama Tak Buat....

maszmadi said...

salam kenal,

bestnyer banyak resepi kat sini.. leh ambik yerk..

tq