Monday, August 16, 2010

Kuih Lapis Kasui

Assalamualaikum w.b.k

Sementara menunggu waktu berbuka, postkan jap rcp Kuih Lapis Kasui atas permintaan kawan nun jauh di JB. Baru pestime mencuba, Aisyah yang puasa yang yok kata sedap..:D

Resipi dari Kak Rusnah



Kuih Lapis Kasui
A. 1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
1 helai daun pandan
sedikit pewarna kuning atau apa-apa pewarna kesukaan
1 sudu teh air kapur

B. 1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan gula merah
2 1/2 cawan air
sehelai daun pandan
1 sudu teh air kapur

C. Kelapa parut yang putih
sedikit garam


Cara Membuatnya
1. Sediakan kukusan dan lenserkan acuan dengan minyak masak.

2. Masak gula dengan secawan air + daun pandan kemudian tutup api dan tambahkan lagi 1 1/2 cawan air.(Sama cara untuk A dan B tapi mestilah berasingan)

3. Adunkan adunan A yang bewarna dahulu di dalam blender kemudian tuang ke dalam mangkuk.

4. Adunkan pula adunan B didalam blender dan tuangkan ke dalam mangkuk berasingan

5.Lapiskan adunan bergula merah dahulu...setiap lapisan sebanyak 2 senduk.Kukuskan selama 2 minit kemudian tuangkan pula 2 senduk adunan bewarna.Lakukan proses ini sehingga selesai.

6. Bila selesai kukus lagi 15 minit dan bila tamat buka tudung kukusan biar lagi 5 minit tanpa menutup api.Ini petua supaya permukaan kuih tidak basah .

7. Potong kuih bila betul-betul sejuk dan golekkan ia ke dalam kelapa parut yang dicampur sedikit garam.


 

2 comments:

ilahjy said...

salam..
resepi ni sama macam mak saudara akak buat jualan..dan pernah akak masukkan dlm blog akak 2008. tapi akak tak sangka lah pula leh buat lapis2 tak terpikir pong..tapi dah byk kali juga jumpa dlm dapo kwn2 kita..lepas ni kak pasti cuba sbb dah ada resepi ni dlm buku kat dapo akak...hehe

HALAMANKU said...

Wah rajinnyer kak.. melapis kuih kaswi.. erma wat aritu masuk acuan jek he he he.. cantik jek.. tapau wat buka kak he he he