Thursday, October 1, 2009

Satay

Assalamualaikum w.b.k,
Menu berbuka puasa smlm.. puasa sunat enam tinggal belen 2 hari.. ni kes x puas makan satay kat rumah nur & ani masa open house aritu. he..he..alasan!! eleh.. sebenonya kiteorg ni mmng minat sgt makan satay. Tapi ni main bako kat oben je.. kalau as bako maunya berasap 1 pekan TeAroha, bomba pun datang..bukan nak sembur air..tapi join makan satay skali.. he..he.. x pe arr..oben..pun oben larr.. belasah ler..asal rasa satay!! selain satay as wat sambal kacang, nasik impit, dan mee goreng je.. rcp asal utk satay goreng tapi as buat 2..2..cucuk & goreng.. tenkiuuu skali lagi wat kak fida..


ini versi cucuk2..

Ni plk versi goreng

SATAY
Bahan-bahan ( 10 orang )
1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
150 g gula pasir
100 g gula merah
100 g madu, 2 sk garam
Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
3 sb ketumbar biji - sangar
2 sk jintan halus - sangar
1 sb lada sulah biji
6 ulas bawang putih
1/2 jari halia
2 hiris lengkuas
4 batang serai - hiris
1/2 jari kunyit hidup
Cara-cara
Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.
Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit).
Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang.

No comments: