Thursday, October 29, 2009

Stuffed Tofu, Tofu Omellete & Nasi Goreng

Assalamualaikum w.b.k

Nasi Goreng dan kuncu2nya..Arini cam x selera sgt nak makan berat2.. rasa mcm nak makan menda yg goreng2 jer.. So, inilah menu lunch merangkap dinner nanti kot.. (kot tu maksudnya..kalau2 ada rasa nak makan menda lain..lain ler ceritanya yer) kalau idak makan ler ape yg ada nih.. lagipun Myhby x de ni, makan simple2 je..

Stuffed Tofu ni lama dah x buat, arini nape tah mcm teringin nak makan tahu2 ni.. cicah ngan sos cili pun sedap, ngan sambal kicap lagi la sedap..rcp lebih kurang sama ngan rcp dayang. Aritu ingat nak share rcp diMyR dayang dah post, x pe nanti, as menyelit antar report je.. Dayang mmng sangat berbakat dlm masakan,cubalah singgah ke teratak mini kayangan dayang jack pasti bnyk rcp2 menariknya yg buat u all terguda.. Lebihan dari x abis sumbat kat tauhu tu as jdkan omelette..


Bahan-bahan ( 2-3 orang )

  • 4 keping tauhu (digaul bersama sedikit garam)dan digoreng terlebih dahulu
  • 5 ekor udang basah (direbus dan dicincang) - kalau nak ganti ngan surimi ke atau ape2 seafood pun ok -tak letak pun ok
  • 1/2 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
  • sedikit lobak merah (dihiris dadu kecil)
  • 1/2 sdt serbuk lada hitam
  • 1/2 biji cili merah (dibuang biji dan dihiris dadu)
  • 2 tankai daun celery atau daun sup
  • 1 sdt lada sulah
  • garam secukupnya
  • 1 biji telur (dipukul sedikit)

Cara-cara

  1. Goreng tauhu sehingga keperangan tetapi jgn sampai masak. Kemudian dibelah 2 dan keluarkan isinya. Lenyek2kan isi tauhu tersebut.
  2. Gaulkan isi tauhu bersama semua bahan di atas kecuali telur dan sumbatkan semula ke dalam tauhu tadi.
  3. Celupkan tauhu ke dlm telur dan gorengkan sehingga masak.
  4. Hidangkan bersama sos cili atau sambak kicap.
Ada lebih sket x tau nak sumbat kat mana, as pecah telur dan as jadikan omellete, cuba lah, mmng sedap dan kalau nak jdkan inti sbg sandwich pun sangat la sesuai...


Nasi Goreng ni x yah lah cite lelebey.. main campak2 je..arini as guna bumbu segera je.. tapi sedap le sgt.. he..he..sedap?? sbb tgk anak2 makan mcm sedap sgtttt!! kena ngan citerasa derang kot??.




12 comments:

ain said...

bila le ye nak cuba stuffed tofu ni!! mcm teringin gak nk makan! klu dok dekat ngan as, akak order je.hehe

Watierman said...

Bestnya semua menu kat atas tu....comel omellette luv tu....

shi3la said...

wahh ader makan-makan kat sini ler..sodappnyerr..

salam kenal dr sayer.
kiter xchange link bulehh..??

LOVE said...

Uish! Terliur tgk semua dishes akak tuh! Wow wow! Nak kesemuanya boleh??? ;)

Lady of Leisure said...

alamak comelnya tofu omellete u ni.. infact, nasi goreng tu pun comel.. terletak jer udang kat atas tu hihi..

~NurKasih~ said...

order?? x brani la kak nak amik order, Tofu mahai giler kat sini, 2 keping NZD4.. teringin punya pasai ni kak.. :)kalau Tofu kat Msia ok la..ekekekkk

~NurKasih~ said...

as to watierman
menu simple2 je kak watie, cik abe x de..masak simple2 jer

~NurKasih~ said...

as to shi3la

he..he.. meh la joint makan2,masak2.. salam kenal juga dari akak ya.. sila2 link ya :)

~NurKasih~ said...

as to Love
Love, hw r u? buleh2 nak yg mana 1 tu? Love, masak ape gaknya arini?

~NurKasih~ said...

as to lady
lady, kena wat cumel2 utk si anak2..nak tarik minat anak2 makan :D

geraugebang said...

Salam nur, dah lama akak tak singgah sini. Sori yer. Wah berpesta sakan ngan tahu n tofu nampaknya.

~NurKasih~ said...

geraugebang
salam kak gerau, weii mana hang pigi..sibuk ke kak,
aha kak pesta tahu menahu.. me le joint sekali kak gerau..