Monday, August 16, 2010

Kuih Kasui rcp 2

 Assalamualaikum w.b.k,
Kuih Kasui atau Kuih Kaswi..he2..sama je ekk.. maybe salah eje tapi rupanya sama jer.. Suka kuih ni kenyal2 manja, x keras dan x lembik..sedang2 ajer.. Rcp asal dari Teratak Chetam dan as ada ubah sket2 ikut bahan yg ada dan citarasa.. terima kasih buat Chetam yg sudi kongsikan rcpnya.. Sblm ni cuba Rcp Kuih Kaswi CMG sedap juga.. 


Kuih Kasui
Bahan A
5 cawan air
3 keping gula kerek/roda (banyak dijual di pantai timur)

( as guna 1cawan gula merah)
3 sudu besar gula pasir
1 helai daun pandan
Masakkan semua dan sejukkan

1sdb kicap pekat (as tambah)

Bahan B
2 cawan tepung gandum
½ cawan tepung kanji/ubi atau jagung (as guna tepung ubi)
1 sudu kecil kapur kueh
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam

Cara:

1. Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan.
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan kan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak.
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong.
6. Gaulkan garam dan kelapa.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

1 comment:

nieda said...

saya suka mkn kuih ni tapi x pernah buat sbb x tau nak beli kapur tu kt mana..hihi..kt mana selalu jual ek??