Thursday, April 15, 2010

Cucur Udang

Assalamualaikum w.b.k,
Sapa suke cucur?? angkat keyboard!! cuti2 sek ni mmng kena ada cemil2lan kat umah ni.. sbb kanak2 riang yg sendang membesar ni lps pecicilan keja lapoo je kan.. rcp ni c&p dari umah hana yg asalnya rcp dari kaknor trengganu.. as guna bahan yg ada dlm esbok ngan kat garden lar umah je tu.. kebetulan daun kucai & celery tgh naik, sedap la ltk dlm cucur ni. rcp spt dibawah..


dah potong2 senang nak ngap...


RESEPI CUCUR UDANG
Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1 bj telur
  • 1 sudu teh yis (mjauripan)
  • 1 bj bawang besar ~ didadukan
  • daun saderi/daun bawang/kucai
  • taugeh
  • sedikit kunyit ~ nak kasi cucur kaler kuning
  • 1 sudu teh garam
  • minyak utk menggoreng
  • # udang ~ mengikut bilangan berapa bj cucur yg dihasilkan
Cara-cara
  • Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Perap sehingga adunan naik sket (dlm 1/2 jam).
  • Panaskan minyak dlm kuali. Minyak kena lebih ya..
  • Letak senduk bulat dlm minyak hingga minyak dan senduk panas.
  • Ceduk sedikit adunan cucur kedalam senduk dan letak udang seekor sambil tekan2 sket.
  • Masukkan dlm minyak panas dan goreng la hingga bahagian bawah cucur tu dah tak melekat kat senduk.
  • Goyang2kan sedikit senduk atau kuis jer dgn sudu atau lidi/chopstick supaya ia lekang dr senduk.
  • Goreng cucur hingga masak dan angkat serta toskan.
  • Bolehlah dipotong 4 sebelum dihidangkan.

UNTUK SOS (RESIPI ASAL DARI "CHEF WAN")
Bahan-bahan
  • 8 biji cili merah
  • 2-3 ulas bawang putih
  • 1 cawan gula - as & hana buh 3/4cwn
  • 1/4 cawan air
  • 1/4 cawan cuka makan
  • 4 camca besar sos ikan
  • Sedikit kacang tumbuk (hana dan mat guna bijan) as x letak sbb bdk2 dah x sabo nak ngap..:D
  • >> hana tambah sos cili thai.
Cara-cara
  • Kisar cili dan bawang putih hingga hancur, masukkan bahan2 lain kecuali bijan. Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga sos memekat. Matikan api dan taburkan bijan sebelum dihidangkan bersama cucur udang tadi...


No comments: