Friday, April 23, 2010

Mee Kuning Sihat Homemade

Assalamualaikum w.b.k,

Mee Kuning sihat lagi ditanggung halal.InsyaAllah...Harini masing2 x nak makan nasi. Nak mee goreng mamak lak..Kebiasaannya utk buat mee goreng kat NZ ni, as lbh suka guna spagheti je, sbb ringkas. Tapi sbb En.suami as lbh suka pd mee kuning sbb anak tekak berasal dari Msia.akekekekk
Kebetulan hari ni as x berapa sibuk, jd merajinkan diri buat Mee Kuning sihat home made ni.. kenapa disebut sihat? sbb tidak menggunakan air kapur atau air abu ya puan2..ekekekekkk.. kalau rasa2 nak cuba boleh refer rcp spt dibawah ya.. rcp dari ikhlasniaga dan as ceduk dari Myresipi




Mee Kuning Sihat

Bahan-bahan ( sekilo atau lebih)

  • 500gm tepung gandum
  • 1 biji telur + air = 200ml
  • *Sedikit pewarna kuning atau serbuk kunyit(as guna pewarna kuning)
  • Sedikit minyak masak
  • *Tips 1: Untuk hasilkan mee "hijau" dan lebih berkhasiat, gantikan air dengan air perahan(blender) daun bayam dan abaikan pewarna kuning
  • *Tips 2 : Untuk hasilkan mee "merah" dan lebih berkhasiat, gantikan air dengan perahan carrot dan abaikan pewarna kuning

Cara-cara

  1. Masukkan tepung gandum ke dalam pasta maker (as uli dlm bread maker)
  2. Bancuh air dengan telur dan masukkan pewarna. Pukul sedikit dengan garfu.
  3. On kan pasta maker untuk mod menguli (mix). Perlahan-lahan masukkan air bancuhan telur tadi sedikit demi sedikit sampai habis.
  4. Bila nampak adunan seperti serbuk roti..(adunan jangan biar lama digaul sebab kita tak nak jadi macam ketulan adunan doh). Proses gaulan ini cuma ambil masa lebih kurang 5-7 min sahaja.
  5. Hentikan pasta maker ini sekejap. Tukar ke mod untuk keluarkan adunan melalui acuan mee. Tunggu hingga selesai...atau kalau nak pi buat kerja lain pun boleh ditinggalkan.
  6. Rebus air hingga mendidih, masukkan sedikit minyak (supaya mee tidak melekat sesama sendiri) dan masukkan mee tadi. Masak hingga agak empuk...jgn terlalu lembik sebab nanti kita nak buat hidangan lain lagi, ia akan jadi lebih empuk.
  7. Angkat dan toskan. Gaulkan dengan sedikit minyak. Siap! dalam masa lebih kurang 15min sahaja. Lepas ni boleh buat pelbagai hidangan mee yang SIHAT dan sungguh enak kerana tiada sebarang asid borik atau air abu atau air kapur yang dimasukkan. Tahan hingga 3-4 hari dan perlu disimpan di dalam peti sejuk.
  8. Nota : 500gm tepung gandum boleh menghasilkan 1kg mee. Dengan bantuan mesin pasta ini, proses membuat mee hanya ambil masa lebih kurang 15min. Ianya juga boleh diguna untuk membuat laksa, maruku etc. Jumpa di lain resepi ya! Selamat mencuba :-) 
Tempat kejadian .. (as guna pasta maker yg biasa jer)
Mee goreng udang..semua org pandai buat kan..kan..kan.. x yah ler rcp yer..

4 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Salam As....ni sudah bagus...tapi bab nak menguli tu...nak juga Akak try kalu sempat...sebab baru2 ni kat rumah Mummy Akak...beli mee kuning kat pasar malam kena yang dah basi...huhuhu...!Lagi pun mesin pasta tu dok bertapa lama dah!!

Azura Suhaimi said...

Salam kak as, kalo dekat leh order ngan akak jek mee kuning tuh...nk wat sendiri aduhai malasnya..hehee

hazeleyed lady said...

thank you dear...kak hazeleyed copy resepi ek...

geraugebang said...

Salam,
Syioknya buat mee sendiri...kita pun nak buat tapi kita tak der semua tempat tu...kena beli dulu...tu yang payah tu...kalau as dekat kita beli kat awak jer...mesti tak sakit perut ngan berhangin kalau makan mee lepas ni...kak gerau tak boleh makan mi selalu nanti sakit perut. Rasanya kalau buat sendiri cam ni mesti tak der masalah kan, kan.