Wednesday, April 14, 2010

Kek Gula Hangus

Assalamualaikum w.b.k,
Kek Gula Hangus ni wat minum2 petang dan yg sewaktu dengannya..orang lain wat cantekkk je sarangnya, as buat x tahu la jd sarang ape..apa2 pun yg penting anak2 suka dan depa dah dok perabis pun.. resipi ni mmng best dan x pernah mengecewakan.. agaknya kehendak rcp kata kena perap 3-4 jam tapi as ni 1 jam lebih dah masukkan dlm oben tu..jd la cenggini ropenya.. rcp spt dibawah..

Kek Gula Hangus
Resipi dari Widad
Sumber : MyResipi
Bahan-bahan ( 6 orang )
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 camt soda bikarbonat
  • 4 biji telur
  • 2 camb mentega

Cara-cara

  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"


No comments: