Wednesday, October 28, 2009

Kek Marble CMG

Assalamualaikum w.bk,

Aduhai..kebetulan la pulak ya, berderet2 pasal marble2 ni.. aritu Puding Marble, Roti Marble ni plk kek marble.. x kisah la, asalkan ada yg nak makan. Kek Marble ni request dari anak dara no 2 as, sapa lagi dak Nurin la.. asst paling setia kat dapur.Nak sangat bawa ke skool esok, nak makan ngan kawan2 katanya..Sebab dia dah teringin sgt nak makan dan ibu plk ada virus "M" , Sambil lipat kain sambil ajar Nurin. Jd ni lah hasil kerja anak dara umo nak masuk 11 tahun Nov ni.. Lama dah x buat kek Marble rcp dari CMG ni.. sedap dan gebu sekali. Semua Kebetulan Ovallete dah tinggal koret2..cukup la 1 sdb. Lps ni kena tunggu stok baru dari Msia sampai.. Siapa x kenal rcp2 CMG memang sedap2.. x pernah bersua muka dgn CMG tapi masakannya kalah kita2 pompuan ni.. Memang CMG ni idaman semalaya la.. kelasss gitu..Buat Cik Mat Gebu, minta halal rcp ya..as C&P disini ya Mat.. Memang sedap dan ramai sekali dah cuba..


Kek marble trio

Bahan-bahan ( Acuan ( 8 x 8 x 3 ) inci )
  • 300 g mentega, pada suhu bilik
  • 280 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
  • 1 camca teh serbuk penaik*
  • 1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
  • 5 biji telur Gred A
  • 250 g gula kastor
  • 1 camca besar Ovallate
  • 30 g Gliserin (as x letak)
  • 20 g air
  • 1/2 camca teh esev vanilla
  • 1/2 camca teh strawberi emulco
  • 1 camca teh coklat emulco

Cara-cara

  1. Pukul mentega hingga kembang. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan.
  2. Dalam mangkuk yg kering dan bersih. Satukan telur, gula dan ovallate.
  3. Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu.
  4. Perlahankan speed, masukkan adunan mentega tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga gliserin dan air. Gaul hingga rata.
  5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu dicampur dgn coklat emulco, satu lagi dgn strawberi emulco dan satu yg adunan kosong dicampur dgn esev vanila. (Perisa bergantung pada kehendak masing2).
  6. Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x3 ) inci dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Tuang setiap adunan secara berselang seli hingga habis.
  7. Bila sudah siap. Ambil chopstick atau sudu (gunakan tangkainya). Buat beberapa pusingan pada adunan kek tadi. JGN terlebih pusing, cukup sekadar 3 - 4 kali pusingan.
  8. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit, bergantung pada oven masing2. Jika selepas 45 minit dan apa bila dicucuk dgn lidi satu dibhg tgh2 kek dan hasilnya tidak kering. Tutup permukaan tin kek dgn tudung periuk dan tambah masa membakar 5 - 10 minit lagi. Uji kek selepas 5 minit dibakar. Bila masak keluarkan kek dari tin dan sejukkan. Tujuan meletakkan "tudung periuk" ialah untuk mengelakkan kek hangus pada permukaannya.


4 comments:

Lady of Leisure said...

ya ampunnnn.. cantik sungguh cake niiii... terbeliak mata i...
i ada jugak buat kek marble ni tapi coraknya tak secantik ini...
yang ini sgt cantikkkkkkkkk

Watierman said...

Akak cukup suka kek yang colourful ni....cantik As..menggoda ni...mesti secantik rasanya kan!

ain said...

rajinnya as!!! memang rajin!!!

Anonymous said...

Wah kak....
sedap giler r kek ni..my fvr8..nak try nt...ade resepi butter kek x?