Sunday, July 4, 2010

Roti Canai

Assalamualaikum dan slmt malam waktu NZ.. melayan anak2 yg lapar ditengah mlm,sejuk2 dan ujan2 plk tu.Resipi yg as biasa guna ialah Roti canai rcp dari Joayee from MyR..


Bahan-bahan ( 12-16 biji )
1. 550 gm tepung gandum
2. *250 gm air
3. *1 egg-50gm
4. *3 Tbsp susu pekat manis-60gm
5. *1 tsp garam-6gm
6. *1 tsp butter/margerin-15gm
7. 1-2 Tbsp tepung gandum-untuk di tambah kalau terlebih lembik semasa menguli

Cara-cara
1. masukkan bahan * kedalam bekas, kacau hingga sebati
2. masukkan bancuhan air tadi kedalam tepung.
3. uli hingga jadi doh
4. rehatkan doh selama 10min
5. uli lagi selama 5min
**ulang step 4&5 sebanyak 3 kali.** Noticed-lepas kali ke 3 process uli&rehat, doh bertambah kenyal n tak melekat. so jgn risau kalau 1st process terasa doh melekat di tangan. kalau ranya lembik lg selepas 2nd time uli&rehat, tambah sedikit tepung(1 tbsp)
advisable uli guna tangan-tp nak pakai bread machine pun boleh. Utk bread machine. follow step 1,2,3 diatas. masukkan dlm machine: program basic bread..biarkan process selama 1hr 15min. selalunya doh lembik skit sebab temp bread maker. masa machine pause, kluarkan doh, uli kekejap dengan sedikit tepung. dan masukkan balik dlm machine.
bentuk bulat2. produce 12-16 biji depending on the size.perap selama 3jam atau lebih Dan boleh di kibar atau di tarik2.
*nb:jika tak habis kebar, bole simpan dalam fridge up to 2 day
*tips: terlebih uli, dough akan kenyal, dan susah nak kebar. bila masak roti akan kenyal. that's why process uli , rest, di ulang 3 kali.
*Dough roti canai ni memang keras berbanding dengan dough roti bun biasa. tetapi, jangan risau, selepas diperap , dough akan lembut. coz kalau terlalu lembik, nanti bila nak kibar, akan koyak. kalau tak tau kibar, bole la tarik, nipis2...
lupa nak cakap. masa lepas dibulat2kan, hendakklah disapu dengan magerin, then baru simpan..and masa nak kibar pulak, hendaklah di penyek2 dulu sebesar tapak tangan, and restkan selama 10 min, bole buat byk2, then barulah di penyek besar2 utk proses kibar.

4 comments:

ina said...

Kak As, rajinnya malam2 buat roti canai. Hantar 2 biji ke Auckland, hehehe...

Penah tgk resepi ni kt MyResipi dulu tp tak berani lg nak cuba. Akak pakai bm Breville ke? untuk doh, 1hr 30 min kan? so, masa nk uli tangan tu, akak ikut betul2 1hr 15 min atau ikut bm tu pause (after 1hr)?


hehe...byk plak tanya. mekasih klu sudi jawab.. ;-)

~*as*~ said...

@Ina
Ina, cukup 2 bijik? hehe..
Akak guna BM Breville bli kat Briscoess tu.. Akak x ikut sgt sampai 1hr 30 min tu sebenonya.. lbh kurang je Ina.. cuma akak perap lama sket.. biasanya nak makan pagi mlm akak dah uli, atau bila nak makan ptg awal pagi akak dah perap..atau perap lebih dari 4 jam.. setakat ni doh ni sgt bagus bila akak tarik2 dia x koyak.. akak main tarik2 je..sbb x pandai tebar2..

TREAT AND TRICK said...

Salam As, lembut aje roti tu, kak pernah buat tapi tak pandai nak tebar, tarik aje, ini dia hasilnya...

http://treatntrick.blogspot.com/2009/11/homemade-roti-prata.html

PearlnScarf said...

ehh best nya roti canai akak... sedap...