Friday, April 23, 2010

Mee Kuning Sihat Homemade

Assalamualaikum w.b.k,

Mee Kuning sihat lagi ditanggung halal.InsyaAllah...Harini masing2 x nak makan nasi. Nak mee goreng mamak lak..Kebiasaannya utk buat mee goreng kat NZ ni, as lbh suka guna spagheti je, sbb ringkas. Tapi sbb En.suami as lbh suka pd mee kuning sbb anak tekak berasal dari Msia.akekekekk
Kebetulan hari ni as x berapa sibuk, jd merajinkan diri buat Mee Kuning sihat home made ni.. kenapa disebut sihat? sbb tidak menggunakan air kapur atau air abu ya puan2..ekekekekkk.. kalau rasa2 nak cuba boleh refer rcp spt dibawah ya.. rcp dari ikhlasniaga dan as ceduk dari Myresipi




Mee Kuning Sihat

Bahan-bahan ( sekilo atau lebih)

  • 500gm tepung gandum
  • 1 biji telur + air = 200ml
  • *Sedikit pewarna kuning atau serbuk kunyit(as guna pewarna kuning)
  • Sedikit minyak masak
  • *Tips 1: Untuk hasilkan mee "hijau" dan lebih berkhasiat, gantikan air dengan air perahan(blender) daun bayam dan abaikan pewarna kuning
  • *Tips 2 : Untuk hasilkan mee "merah" dan lebih berkhasiat, gantikan air dengan perahan carrot dan abaikan pewarna kuning

Cara-cara

  1. Masukkan tepung gandum ke dalam pasta maker (as uli dlm bread maker)
  2. Bancuh air dengan telur dan masukkan pewarna. Pukul sedikit dengan garfu.
  3. On kan pasta maker untuk mod menguli (mix). Perlahan-lahan masukkan air bancuhan telur tadi sedikit demi sedikit sampai habis.
  4. Bila nampak adunan seperti serbuk roti..(adunan jangan biar lama digaul sebab kita tak nak jadi macam ketulan adunan doh). Proses gaulan ini cuma ambil masa lebih kurang 5-7 min sahaja.
  5. Hentikan pasta maker ini sekejap. Tukar ke mod untuk keluarkan adunan melalui acuan mee. Tunggu hingga selesai...atau kalau nak pi buat kerja lain pun boleh ditinggalkan.
  6. Rebus air hingga mendidih, masukkan sedikit minyak (supaya mee tidak melekat sesama sendiri) dan masukkan mee tadi. Masak hingga agak empuk...jgn terlalu lembik sebab nanti kita nak buat hidangan lain lagi, ia akan jadi lebih empuk.
  7. Angkat dan toskan. Gaulkan dengan sedikit minyak. Siap! dalam masa lebih kurang 15min sahaja. Lepas ni boleh buat pelbagai hidangan mee yang SIHAT dan sungguh enak kerana tiada sebarang asid borik atau air abu atau air kapur yang dimasukkan. Tahan hingga 3-4 hari dan perlu disimpan di dalam peti sejuk.
  8. Nota : 500gm tepung gandum boleh menghasilkan 1kg mee. Dengan bantuan mesin pasta ini, proses membuat mee hanya ambil masa lebih kurang 15min. Ianya juga boleh diguna untuk membuat laksa, maruku etc. Jumpa di lain resepi ya! Selamat mencuba :-) 
Tempat kejadian .. (as guna pasta maker yg biasa jer)
Mee goreng udang..semua org pandai buat kan..kan..kan.. x yah ler rcp yer..

Thursday, April 22, 2010

Paratha Egg Roll

Assalamualaikum w.b.k,
Roti ni ala2 mcm roti tampal gitu la..tapi digulung2 plk..mengikut rcp asal yg as dpt dari blog adikku hana kat jepang tu, guna pratha kawanku atau sbgnya. Tiba2 virus M telah menyerang.. tu yg malas nak wat paratha homemade, nak bli frozen jauh la pulok nak pi Hamilton tuh..
Kebetulan ada lak roti 5 kpg, x tau nak kata roti apa nak kata tortilla x juga, En.Suami bawa balik dari surau 4 hari lalu, jemaah dari Auckland sedekah pd kami sekeluarga, boleh lupa plk nak makan..sebelum sebarang kejadian yg x diingini berlaku..hehe baik buat sesuatu..maka dgn ini terjadi lah..tada...Paratha Egg Roll..Rcp c&p dari blog hana.. Rindu tul kat adik sorg ni.. Paratha ni sedap gak layan ngan kuah kari ke, sardin ke atau ikut selera masin2 ya..
posing baring..

 Posing berdiri
 Paratha Egg Roll

Bahan-bahan
  • 5 keping frozen plain paratha - jenama kawan@lain
  • 5 biji telor - dipukul sedikit
  • sedikit daun bawang - hiris halus
  • 1/2 biji bawang besar - dicincang halus
  • sedikit lada sulah
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha
  • beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja)
Cara-Cara
  1. Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
  2. Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
  3. Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
  4. Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
  5. Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam.

Pulut Gulung Serunding

Assalamualaikum w.b.k,

Kebiasaannya suka makan pulut panggang atau makan dgn inti kelapa yg manis. Kali ni teringin lak digulung2kan plk..Ni kerja org yg kurang kerja ya..akekekk.. Sapa nak makan Sushi kampung meh kita layannn...

Tetiba anak tekak ni gatal lak nak makan serunding ikan, hehe guna ikan dlm tin jer..

Serunding Ikan

Bahan-bahan ( 1 family)

  • 1/2kg ikan-rebus n blend/tumbuk isinya(as guna makeral dlm tin)
  • 1 1/2 cawan pati santan
  • bahan2 kisar:-
  • 15 cili kering
  • 2 in halia
  • 2 batang serai
  • 15 biji cili merah(as guna 2sdb serbuk cili)
  • 2 ulas bawang putih
  • # 2 asam keping
  • # 2 sudu teh garam
  • # 2 sudu teh gula

Cara-cara

  1. tumis bahan mesin. masukkan santan, asam, isi ikan dan lain2.
  2. masak atas api sederhana hingga kering.
Ratakan pulut ..mcm wat sushi tu..tapi alas dulu ngan plastik ya..karang melekat2 lak

letak serunding yg disukai, x kisah serunding daging ke apa2..ikut selera memasing
Kalau terlebih suka, letak telur..hehehe

Pastu gulung mcm wat sushi tu..jd la shushi kg ni.. :D


Rcp spt dibawah ya.. sbb rcp sendiri x yah la minta ijin ya..cuma sbb malas nak type, as copy from Myresipi
Pulut Kuning Express

Bahan-bahan ( 5-6 org makan )

  • 2 cawan beras pulut
  • 1 cawan santan pekat + 1 cawan air panas
  • 1 sdt garam
  • 1 helai daun pandan
  • 1 sdb minyak masak
  • Sedikit serbuk kunyit

Cara-cara

  1. Cuci beras pulut hingga bersih..masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker
  2. Setelah mendidih..gaul pulut supaya x berkerak..kemudian biarkan hingga masak..
  3. Sesuai dimakan bersama rendang, kari ayam & daging, kurma & sambal ikan bilis..
  4. Kaedah yg sama ini juga boleh digunakan( jgn masukkan serbuk kunyit) memasak pulut utk kuih serimuka , pulut serunding..pulut ini juga enak dimakan besama serawa durian..
  5. Selamat mencuba! ^_* 

Friday, April 16, 2010

Apple Pie

Assalamualaikum w.b.k,
 Apple pie mmng pebret kami sefmly. Suka letak serbuk cinnamon sbb suka akan aromanya..wangi je 1 dapur.Rcp best dari CMG dan ambil di MYR..

Apple Pie selepas kebakaran

Apple Pie sblm kejadian


Hasil dibedah siasat..Suka dgn  kulitnya yg rapuh tu..jemput makan smua..
Apple Pie

Bahan-bahan ( 10 orang ke atas )

  • 6 biji epal hijau, dikupas kulit, potong 12 setiap 1 biji epal
  • 200 g gula pasir
  • 50 g kismis
  • 20 g tepung jagung, bancuh dgn sedikit air
  • UNTUK DOH PIE :-
  • 500 g tepung halus (tepung gandum pun boleh......)
  • 200 g mentega (dan as campur sedikit minyak)
  • 2 biji telur Gred A, dikacau sedikit
  • 250 g gula halus(as kurangkan sukatan gula)

Cara-cara

  1. Dalam periuk masak gula pasir hingga cair dan keperangan. Masukkan epal dan kismis. Gaul rata. Masukkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga pekat. Sejukkan.
  2. Untuk doh pula, ayak tepung dan gaulkan dengan gula halus hingga rata. Masukkan mentega dan gaul hingga menjadi seakan2 serbuk roti. Tuang telur yg telah dikacau tadi sedikit demi sedikit sambil digaul hingga terhasil doh yg tidak melekat dimangkuk adunan. Jangan bimbang jika telur tidah habis digunakan. Bungkus dgn plastik dan sejukkan 30 minit.
  3. Selepas 30 minit keluarkan doh dan biarkan sebentar. Kemudian canai doh diantara 2 plastik hingga menjadi kurang lebih 1/2 cm tebal. Doh mesti dicanai lebih besar dari mangkuk pie.
  4. Perlahan-lahan tanggalkan plastik bahagian atas dan dgn cermat terbalikkan doh ke dalam mangkuk pie. Ratakan perlahan2 hingga menutupi kesemua bahagian dalam mangkuk itu. Potong lebihan doh. Tuangkan inti yang telah sejuk.
  5. Tutup permukaan pie dgn lebihan doh, buat cara sama seperti cara no.4. Sapu dgn kuning telur dan larikkan dgn garfu secara bersilang utk menghasilkan corak. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit.
  6. Sejukkan pie sebelum dipotong. Selok2nya gunakan tin khas untuk membuat pie atau quiche yg dasarnya boleh ditanggal keluar. Selamat mencuba..

Thursday, April 15, 2010

Cucur Udang

Assalamualaikum w.b.k,
Sapa suke cucur?? angkat keyboard!! cuti2 sek ni mmng kena ada cemil2lan kat umah ni.. sbb kanak2 riang yg sendang membesar ni lps pecicilan keja lapoo je kan.. rcp ni c&p dari umah hana yg asalnya rcp dari kaknor trengganu.. as guna bahan yg ada dlm esbok ngan kat garden lar umah je tu.. kebetulan daun kucai & celery tgh naik, sedap la ltk dlm cucur ni. rcp spt dibawah..


dah potong2 senang nak ngap...


RESEPI CUCUR UDANG
Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1 bj telur
  • 1 sudu teh yis (mjauripan)
  • 1 bj bawang besar ~ didadukan
  • daun saderi/daun bawang/kucai
  • taugeh
  • sedikit kunyit ~ nak kasi cucur kaler kuning
  • 1 sudu teh garam
  • minyak utk menggoreng
  • # udang ~ mengikut bilangan berapa bj cucur yg dihasilkan
Cara-cara
  • Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Perap sehingga adunan naik sket (dlm 1/2 jam).
  • Panaskan minyak dlm kuali. Minyak kena lebih ya..
  • Letak senduk bulat dlm minyak hingga minyak dan senduk panas.
  • Ceduk sedikit adunan cucur kedalam senduk dan letak udang seekor sambil tekan2 sket.
  • Masukkan dlm minyak panas dan goreng la hingga bahagian bawah cucur tu dah tak melekat kat senduk.
  • Goyang2kan sedikit senduk atau kuis jer dgn sudu atau lidi/chopstick supaya ia lekang dr senduk.
  • Goreng cucur hingga masak dan angkat serta toskan.
  • Bolehlah dipotong 4 sebelum dihidangkan.

UNTUK SOS (RESIPI ASAL DARI "CHEF WAN")
Bahan-bahan
  • 8 biji cili merah
  • 2-3 ulas bawang putih
  • 1 cawan gula - as & hana buh 3/4cwn
  • 1/4 cawan air
  • 1/4 cawan cuka makan
  • 4 camca besar sos ikan
  • Sedikit kacang tumbuk (hana dan mat guna bijan) as x letak sbb bdk2 dah x sabo nak ngap..:D
  • >> hana tambah sos cili thai.
Cara-cara
  • Kisar cili dan bawang putih hingga hancur, masukkan bahan2 lain kecuali bijan. Masak atas api perlahan sambil dikacau hingga sos memekat. Matikan api dan taburkan bijan sebelum dihidangkan bersama cucur udang tadi...


Kuih Talam Keladi

Assalamualaikum w.b.k,
Tertunai lah hasrat dihati.. hehe...Kuih talam2 ni fav Encik Suami as, selama ni duk pending dlm list je. Kunun2 atas alasan yg x berapa nk logic, x de pewarna pepel & esen keladi tu..tapi sebenarnya itu bukan 1 alasan yg kukuh.. Idea dari anak dare as yg no 2 tu, Nurin Nazifa. Dia srh as campur pewarna biru dan merah..so, jd la kaler pepel nih.. ok lan kan janji pepel..Dapat la melepaskan keinginan nak makan kuih talam keladi.. tapi ntah ape silap ternifis la plk lapisan ateh tu..InsyaAllah lain kali kalau buat kena lebih berhati2..terima kasih buat yatie  dari Louisiana, United State..geng masak2..nampaknya minat as sama ngan Yati suka buat kuih2 talam dan kukus2 ni.. Yati pun bnyk bg semangat pd as supaya rajin2 mengupdate blog ni, bukan apa sblm ni as agak ketandusan mood utk mengupdate blog,bukan langsung x masak, gambar dah amik, masak mcm2 juga hari2..tapi mood nak mengupdate tu x mari2..hehe.. terima kasih buat yati yg sudi memberikan kata2 semangat buat as agar terus berblog..

Sempat posing lepas kluar loyang je..lps kena kerat2 x sempat nak posing..
Kuih Talam Keladi
Bahan-Bahan.

Lapisan Bawah
300 gm keladi(potong dadu,rebus dan toskan)
600 ml santan cair
150 gm tepung beras
20 gm tepung ubi
2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam

Lapisan Atas
1 cwn gula pasir
1 cwn tepung beras
3 cwn santan pekat
1/2 sudu kecil garam
pewarna purple dan esen keladi (as guna pewarna merah + biru sbb x ada pewarna purple & esen keladi)
Cara-Cara
  1. Keladi di potong dadu dan di rebus-toskan baru di timbang dlm 300 gm.
  2. Dlm bekas campurkan santan cair bersama tepung beras, tpng ubi dan sedikit garam.
  3. Gaul sebati dan masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa kacau supaya tak bergentel. Masukkan keladi tadi dan gaul sebati.
  4. Panaskan pengukus dan letak sedikit minyak dlm loyang yg di alas dngn plastik.
  5. Kukus adunan tadi selama 20 minit.
  6. Sementara itu, dlm bekas lain campurkan gula tepung beras, santan, garam pewarna purple dan esen keladi. Gaul sebati.
  7. Masak sebentar di atas api sederhana dan sentiasa di kacau.
  8. Setelah itu tuang adunan tadi ke atas lapisan bawah yg di cakar2 sedikit dngn garpu.(Sekiranya ada sedikit air di atas permukaan tadi, lapkan dahulu menggunakan tisu dapur)
  9. Kukus selama 20 minit guna api sederhana. Setelah siap, sejukkan dahulu dan potong menggunakan pisau plastik supaya cantik potongannya.
Tips > buka penutup kukus setiap 10 minit dan lapkan air yg ada di penutup kukus dan sambung balik mengukus kuih atau bungkus penutup kukus dngn kain supaya air tak menitis atas kuih.

Wednesday, April 14, 2010

Seri Kaya Karemel

Assalamualaikum w.b.k,

Lama la sudah nak wat Kaya nih..cuti2 sek ni, koje lapo je anak2 ni kan, alhamdulillah anak2 as makan x cerewet sgt, kalau Ibu dia kena Virus M, sapu aje le kaya ni kat roti..keh3.. Suka dgn rcp ni, simple dan sedap. as ada kurangkan sket sukatan gula, alhamdulillah rasanya ngam la.. tenkiu ya CMG sbb kongsikan rcp di MyR nun..


Sapu2..tepek2 kat roti benggali homade ku..adeh ternifis la plk.. layan...

Seri Kaya Karemel
Resipi dari CMG
Sumber dari Myresipi

Bahan-bahan ( Menghasilkan kurang lebih 2 cawan )

  • 3 biji telur Gred A
  • 300 ml pati santan (guna santan kotak pun ok)-as guna 1 tin santan pekat  400ml
  • 240 g gula pasir (as guna 200gm gula)
  • 2 helai daun pandan, disimpul
  • UNTUK KAREMEL:-
  • 60 g gula pasir
  • 125 ml air panas 
  • (as tambah 1sdb tepung custard & 1sdk tepung gandum)

Cara-cara

  1. Satukan telur, gula dan pati santan dalam satu bekas, kacau menggunakan wisk hingga gula hancur. Tapis adunan ke dalam periuk.
  2. Masukkan gula pasir ke dalam periuk lain dan tenggekkan atas dapur. Masak hingga gula mencair, kacau selau. Bila guna menjadi perang, perlahan2 masukkan air panas dan terus mengacau. Matikan api.
  3. Kacau adunan no 1, dgn wisk dan masukkan karemel tadi sambil terus mengacau. Masukkan daun pandan dan masak atas api sederhana sambil terus mengacau dengan wisk sehingga adunan menjadi pekat. Berhati2 kerana adunan yg pekat akan memercik semasa proses memasak. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas botol.

Apam Mentega again

Assalamualaikum w.b.k,
Kembali bersiaran lagi, update2 lagi..arini  rcp yg as update,berkaitan ngan gula hangus (karemel) jd, jgn muak ya..ehehehee... Apam mentega ni, kira lebih kurang apam gula hangus la yer. Tapi mmng sgt suka buat apam ni, sbb sgt gebus dan senang ckp best la.. layan rcp dibawah ya..  acuan kuih lompang x de , main belasah guna jelly mould jer.. janji sodap.. terima kasih buat kakfiza yg sudi kongsikan rcp apamnya yg sedap ni..

Apam Mentega
Resipi dari Kak Fiza
Sumber dari MyResipi

Bahan-bahan ( +-50 biji )

  • (A) Bahan2 utk gula hangus:-
  • 11/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 250 gm mentega
  • (B)
  • 1 cawan gula pasir
  • 4 biji telur
  • 3 cawan tepung gandum ayak besama
  • 2 sudu teh soda bikarbonate
  • 1 tin susu cair
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

  1. cara buat gula hangus: masukkan gula dlm periuk,masak dgn api perlahan hingga gula larut dan berwarna perang.
  2. padamkan api dan masukkan air.nyalakan semula api dan kacau hingga semua larut dan masukkan mentega,kacau rata dan ketepikan.
  3. Putar gula, telur dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yg masih panas tadi.
  4. kemudian masukkan susu selang selikan dgn tepung.gaul semua hingga sebati.
  5. perap selama 1/2 jam.panaskan pengukus dan acuan lompang.tuangkan adunan ke dlm acuan.adunan ni jika dituang penuh kedlm acuan pun x mengapa sbb semasa masak dia x akan melimpah.
  6. Jika guna acuan lompang kukus selama lebih kurang 15 min - 20 min.tutup pengukus dgn kain supaya wap tidak jatuh ke bawah.
  7. selamat mencuba.......

Kek Gula Hangus

Assalamualaikum w.b.k,
Kek Gula Hangus ni wat minum2 petang dan yg sewaktu dengannya..orang lain wat cantekkk je sarangnya, as buat x tahu la jd sarang ape..apa2 pun yg penting anak2 suka dan depa dah dok perabis pun.. resipi ni mmng best dan x pernah mengecewakan.. agaknya kehendak rcp kata kena perap 3-4 jam tapi as ni 1 jam lebih dah masukkan dlm oben tu..jd la cenggini ropenya.. rcp spt dibawah..

Kek Gula Hangus
Resipi dari Widad
Sumber : MyResipi
Bahan-bahan ( 6 orang )
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 camt soda bikarbonat
  • 4 biji telur
  • 2 camb mentega

Cara-cara

  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"


Monday, April 12, 2010

Belated Birthday Cake (Black Forest Cake)

Assalamualaikum w.b.k,
Kengkonon ni kek besday tuan tanah la ya..dah lepas pon..1st April aritu..terima kasih diatas ucapan dan doa dari semua ya..x kira di blog, di FB dan kiriman SMS.. Atas permintaan seseorg As kongsikan juga lah ya rcpnya disini..Sebenarnya malu sebab as x pandai deco kek ni. Maklum lah as ni x seni dan tidak pernah hadiri kelas membuat deco kek.. Tapi atas permintaan anak2 nak makan Black Forest Cake ni, As gagahi juga nak mencuba walau pun comot2 gitu.. hehe.. Kalau ada bakery yg halal di TeAroha ni dah as beli je kot..Nak gak ucap terima kasih buat Kak Intan atas kiriman Bunga Ros yg pink itu..suka sgt kak..tq ya atas ingatan dari akak tu.

 







Black Forest Cake
Bahan-bahan ( Saiz 9" )

* 120 gm gula kastor
* 100 gm tepung gandum (akak guna tepung naik sendiri)
* 20 gm serbuk koko
* 4 biji telur
* 10 gm ovalette
* 20 gm air (akak guna air sejuk)
* 1 sk esen vanila
* 20 ml minyak jagung (canola pun ok)
* Untuk hiasan : As ikut cita rasa sendiri je..sbb x nak creamnya muak.. 300ml fresh cream +1/2cwn icing sugar pukul hingga gebu..letak sket butter & shortening, dan 150 cream cheese. Blueberry jem dan blueberry in syrup. Hias ikut suka..atas tu as deco ngan cooking choc,choc rice ,choc ganache dan hias dgn blueberry. (hehe..agak2 leh paham ke?)

Cara-cara

1. Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Putar pada kelajuan tinggi selama 10-15 minit.
2. Perlahankan putaran, masukkan minyak.
3. Griskan loyang, masukkan adunan dan bakar selama 30-35 minit.
4. Sejukan kek, potong 3 lapisan. Sapu krim dan letakkan beri.
5. Naikkan kek atas lapisan yang telah dikrim tadi dan sapu semua bahagian kek dengan krim. Saya memang sapu sedikit.
6. Hiaslah mengikut citarasa kita.

Kuih Puteri Ayu

Assalamualaikum w.b.k,
Lama x update koleksi resipi as ni.. Kuih Puteri Ayu ni, wat minum ptg smlm. Sejak2 ada stok ovallete dan acuan ni, alhamdulillah dapat la merasa kalau idok, terkonang2 je lah.. sblm ni pernah jugak buat tapi guna acuan jelly je..main belasah je la..asal dpt merasa.. kalau nak tgk camner ropenya blh tgk kat sini ..hehe.. Rcp yg best spt dibawah..terima kasih buat rossitamz sudi kongsikan rcp dari temannya dan as copy rcp di MyR

Kuih Puteri Ayu

Bahan-bahan ( 40 biji (bergantung pada saiz acuan) )

  • 5 biji telur (saiz kecil)
  • 250gm tepung gandum
  • 300gm gula
  • 2 camca teh ovallate
  • 1 camca teh baking powder
  • 250ml santan
  • Pewarna hijau
  • 2 camca teh paste pandan
  • Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)- as guna kelapa kering dan letak sedikit santan dan garam..panaskan dimicrowave dan gaul dgn sedikit tepung ubi (sbb x ada kelapa parut)

Cara-cara

  1. Panaskan kukusan.
  2. Pukul telur, gula dan ovallatte hingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan dan pewarna. Kacau lagi hingga sebati.
  4. Sapu sedikit minyak pada acuan. Masukkan kelapa di bahagian bawah acuan dan mampatkan.
  5. Masukkan adunan dan kukus selama lebih kurang 5 minit.
  6. Setelah dikeluarkan dari kukusan, tunggu hingga sejuk sikit supaya senang dikeluarkan dari acuan.