Monday, May 25, 2009

Kuih Dangai @ Rangin , getas2 dan apam beras

Assalamualaikum w.b.k,

Lama x update blog line Internet sejak kebelakangan ni agak kurang sihat lak.... Sabo je la.. Weekend aritu Hby & anak2 teringin nak makan kuih dangai @ dikenali juga sebagai kuih rangin..Org melayu sebut kuih Dangai, org jowo2 cam as ni sebut Kuih Rangin.. Disebabkan kat NZ ni sebijik kelapa pun mahai gilezz..as guna je la kelapa kering.. alhamdulillah..ghau! ghau! bau dia.. apam beras lak wat bf ari minggu aritu..

Bahan-bahan : loyang bulat 19cm (dapat 2 keping)
2 cawan kelapa parut (as guna kelapa kering + 1/2 cwn air & panaskan dimicrowave)
Hasil yang lebih sedap adalah menggunakkan kelapa parut..
2 cawan tepung pulut
1 cawan gula( manis ikut suke)
Cara-cara
Gaul semua bahan (kelapa, tepung & gula)
Masukkan kedalam loyang, bahgian bawah ditekan sedikit..
Panaskan dalam oven pada suhu 180 selama 5-10 min (hingga sedikit keperangan)
Setelah siap biarkan sejuk dan dipotong.. :: SeLaMaT MeNcUbA ::
:: Bagi yang x ada acuannya, boleh guna loyang biasa @ frying pan pun ok juga..
:: Jika tidak menggunakan oven, boleh juga terus dibakar diatas dapur, dengan menggunakan api yg kecil..kalau suke yg geseng2 tu bakar lama sikit..adjust2 la ya..

dah alang2 wat kuih dangai tu, wat la sekali kuih getas2 nih.. mmng selalu kalau wat kuih ni mesti guna RCP Che'Iza ni.. dan rcpnya cilok kat sini alhamdulillah semua suke..terima kasih wat Che'Iza kerana sudi kongsikan rcpnya ini..

250 gm tepung pulut
150gm kelapa parut (as guna kelapa kering)
130 ml air
secubit garam
* 3/4 cwn gula
* 1/2 cwn air
* sehelai daun panadan
Cara-cara
Campurkan semua bahan kecuali yg bertanda *, gaul hingga menjadi doh.
Kepal bulat2 dan dileperkan (saya buat bentuk lonjong) ikut suka saiz, ketebalan dan bentuk. Goreng hingga kekuningan
Dikuali lain, masak bahan bertanda * hingga pekat, bebuih dan bertali. Masukkan kuih yg telah siap digoreng. Pastikan api kecil. Bila gula mula terbentuk dan melekat matikan api.
Sedia utuk dimakan, sesuai utk sarapan dan minum petang.
He..he..ape yg tersenyum lebo beno kat bawah tu.. tu ler apam beras rcp Cha.. sedap makan dengan kelapa atau dingap begitu sahaja.. Kalau bekenan dan nak cuba boleh refer kat bawah atau kat Myr..

Bahan2.. untuk Apam Beras
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula
2 1/2 cwn air
1 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
blend nasi dan air sehingga hancur.
setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
perap selama 3 jam.
masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap!

9 comments:

Ana Ali said...

malu nyer nak cakap tak pernah tau pasal kuih dangai nih.. kena cuba test buat jugak ler gamak nyer.. I Like the apam.....

lisa said...

wsalam..kak..
lisa pun sama jg...
salam kenal smoga persahabatan kekal selamanya...insyaallah...
subhanallah bsyukur dgn apa kurnianya...
akk still blaja or kja kat sana?
klu senang2 blh la kita ym...
insyaallah...
=p

lisa said...

wsalam..kak..
lisa pun sama jg...
salam kenal smoga persahabatan kekal selamanya...insyaallah...
subhanallah bsyukur dgn apa kurnianya...
akk still blaja or kja kat sana?
klu senang2 blh la kita ym...
insyaallah...
=p

lisa said...

ska sgt kuih getas nie kak..
teringat zaman kanak2..
hehe~
salam kenal kak yg jauh di mata..
love yu...syukran ats kurnia nya...
trima ksh jg sudi kunjungi blog lisa...
=p

lisa said...

ska sgt kuih getas nie kak..
teringat zaman kanak2..
hehe~
salam kenal kak yg jauh di mata..
love yu...syukran ats kurnia nya...
trima ksh jg sudi kunjungi blog lisa...
=p

AiE bAhRi said...

baru 1st time dengar nama kuih dangai tu kak..

Kak,
Dir dah buat gempak satu dunia..nasib baik dia cepat buat entri seterusnya..kalau tak naye je nk plan ngan akak g sama2..

~NurKasih~ said...

salam ana, ape kabar? Kuih dangai ni kuih org dulu2.. apam beras tu mmng sedap cuba la ana, cuma kena perab lama sket..

~NurKasih~ said...

Salam lisa,
Tu la..manis sungguh lisa ni..
akak surirumah sepenuh masa lisa,
nak YM? InsyaAllah..take care ya lisa..

~NurKasih~ said...

salam Aie, la ya ke?? Kuih tradisional..cuba Aie tanya mak psl kuih ni..kuih org lama Aie..
tu la..dir tu kan.. akak dah babab dia.. Aie kan dekat ngan dia, tolong babab dia utk akak ya..dia nyorok lagi tu!! He..he..sib baik dia wat entri seterusnya kalau x.. dah confirm tiket dah..