Sunday, January 25, 2009

School Holiday Term 4

Assalamualaikum w.b.k..

Pantas sungguh masa berlalu..diam x diam cuti sekolah dah nak abis..Term baru dah nak bermula lagi 1 minggu.. kemain lagi anak2 as ni..suka betul nak gi sek..so ni lah xtvt kami sepanjang cuti sek term 4 ni..kami cuba nak berjalan2 di sekitar North Island ni..kecuali Wellington..dah pun kami pergi masa School Holiday Term 3 aritu..

1st week.. ke Auckland,Tauranga,Rotorua,Hasting,Napier.. kebetulan masa tu Cuti Christmas so bejLn2 lah kami selama seminggu ni.Perjalanan dari Hawera ke Auckland ambil masa 5 jam..sampai teruwek2 as dibutnya..jln mcm ular kena palu..naik bukit turun bukit... cam x hepi memula..tapi dihepi2kan la juga...nghee..so..ini lah sedikit sebnyk yg dapat di kongsikan..sbb bnyk sgt nak post...

Auckland

Inilah Auckland City..masa ni kami ronda2 nak cari Asian Shop..tapi hampeh..x jumpa pun ape yg nak dicari.. tapi dapat gak cuci2 mata tengok cara mereka decorate Auckland City ni sempena Christmas..kami di Auckland selama 3 hari 2 malam...


Masjid Jamek Al-Mustafa Auckland & Pemandangan dari atas Hills Park kambing2 dah macam kutu..Sejuk sgt kat atas puncak bukit nih..hu..hu..so anak2 x nak kuar keta..dari Auckland ke Tauranga mengambil masa 3 jam..kebetulan daylight saving pnj so..puas kami menikmati pemandangan...
Tauranga

Tauranga Beach..Cantik,tenang & damai..pasirnya putih masih belum tercemar..x leh amik dkt2 sgt nanti nampak ramai biawak kering!! ngheeee... biawak kering sedang mengeringkan badannya...x leh tunjuk..biawak seksiii!!!
Foto kedua tu kat Waterfall.. di jambatan gantung tu agak gayat sket sbb tinggi..cam nak jatuh plk..


Sungainya tenang je..masa x mengizinkan utk kama berlama sebab banyak lagi tempat yg nak kami pergi..ini pun sekadar berhenti utk lunch.. Sblh tu pokok Kiwi..he..he..biasa makan buahnya je..ni nak kenal2 lak ngan pokoknya.. kami di Tauranga selama..3 hari 2malam..kemain lagi Mr.Hby jumpa kawan2 lamanya...


Besonya Loriiii!! Aisya sempat posing kat situ.. tempat lombong emas..dari Tauranga kami ke Rotorua.. perjalanan mengambil masa 1 jam..


Rotorua

Ni lak kat Rotorua site..sementara ayahnya tengah dok survey2 ape yg ada kat sini..anak2 sempat lak posing..ingat nak ronda2 naik bas yg disediakan tapi hampeh dah penuh..so jln2 je kat bandar Rotorua..cantik gak bandar ni..cari2 kedai turkish kebab halal..tutup lak..sib baik as dah siap2 masak kat motel tadi...

Taupo


Nape berasap tu??? aa... ni lak kat Hot pool..betapa Allah maha berkuasa menjadikan alam semesta..perigi air panas..mengelegak & mendidih air tu.. baunya juga seperti belerang... kat Topu ni kalau time winter memang best gi Gunungnya blh main ais & ski..tapi kami gi time summer so x de la aisnye..




Waikato River.. Ape yg istimewa??? Subhanallah!!.. kalau kita tengok kat atas tu tenang je tapi tetiba deras kat tengah2 kuat bunyinya..ramai juga pengunjungnya..kat bawah tu pengunjung yg ingin melihat air yg deras dari dekat..kami lihat dari jauh je..Dari Rotorua ke Napier jalan naik gunung turun gunung..memang mencabar masa drive tu..mungkin sbb kami x biasa.. tapi alhamdulillah perjalanan kami berjalan lancar dan selamat...so kami pun lunch & solat Zohor di Taupo..Solat & lunch di tepi waterfall .

Napier & Hasting





Centinneal Garden di Napier ni memang cantik..tenang dan damai..sesuai sgt utk pasangan2 yg nak Honeymoon tu.. yg x Honeymoon pun ok..x sangka lak bila ke blkg sket boleh ada Waterfall.. cantik sangat.. Sblh tu Floral clock..masa tu kul 10.36am kami duk jalan2 kat bandar Napier tu...puas gak cari bunga Tulip..tapi x ada plk..kami bermalam di Hasting..dan keesokan hari terus pulang ke Hawera..sebelum tu singgah di Palmeston North..untuk solat Maghrib..di sebabkan perjalanan kami jauh kebanyakan solat telah dijamakkan...



1 comment:

UnGu VioLeT said...

salam kenal.. salam ziarah.. nice blog!! ade mase, dtgla siarah teratak saya pulak yer..