Sunday, January 18, 2009

Sup Tulang Merah (Bone Steak)

Assalamualaikum w.b.k...
Harini layan Sup Tulang Merah (Bone Steak)...

::Bahan2 nye::

1kg tulang kambing @ tulang lembu
1 senduk cili kering/ cili boh
*5 Biji Bawang besar
*4 ulas bawang putih
*1 inci halia
1/2 tin tomato pure (440gm)
1/2 botol sos tomato (435gm)
2 Biji telur- di kocok guna garfu pun ok
2 sdb tepung gandum
2 sup bunjut tulang Adabi
Garam secukup rasa
3 sudu gula (kemanisan ikut suka)
Sedikit minyak untuk menumis
::Bahan2 utk hiasan::
- Hirisan kobis, carrot, lada hijau & bawang goreng
Cara2nye lak...

- Tulang dicuci bersih dan direbus bersama 2 sup bunjut hingga empuk dan ketepikan
- Tumiskan bahan2 yang dikisar,cili kering,setelah naik minyak masukkan tomato pure garam dan gula
- Masukkan tulang yang telah direbus dan air rebusan tadi, biarkan mendidih
- Masukkan bancuhan tepung gandum anggaran 1/2 cawan, kacau rata..
- Masukkan sos tomato dan akhir sekali masukkan telur yang telah dikocok tadi..
- Ketika menghidang bolehlah taburkan hirisan cili hijau, kobis, carrot dan bawang goreng..

Selamat Mencuba!!



2 comments:

Sifu Mirza said...

salam As..

pergh.. sup tulang ni memang feberet..

:-)

~NurKasih~ said...

Salam Sifu..

Feberet ya Sifu.. kalau dekat dah bagi Sifu semangkuk, suruh la Darling masak Sifu..bahan2nya pun mudah je tu.. anak2 pun suka, cicah ngan roti pun kenyang..