Tuesday, November 10, 2009

Fruit Mix Bun

Assalamualaikum w.b.k

Ptg2 ni rasa x de menda nak buat utk minum ptg, mood nak meroti dtg lagik.. dah lama dok perati je bun yg dijual kat luar tu, tapi pendam je hasrat kot2 boleh cuba buat sendiri. Kalau x suka guna mix fruit boleh je tukar ngan raisin. Ikut selera masing2. Rcp dari CMG, minta halal rcp ya Che Mat, Cpy Kat MyR Paste Kat sini.. sedap ler mat.. Nutmeg(buah pala) x de, as tukar dgn serbuk cinnamon.. buat 2 adunan terus. Roti ni sgt la lembut.. akan dicuba kagi..dan lagiii..

Sebelum dan selepas kebakaran


Fruit Mix Bun
Bahan-bahan ( 10 biji )
  • 250 g tepung roti
  • 1 camca teh yis
  • 1 camca besar susu tepung
  • 40 g mentega
  • 1 biji telur Gred C
  • 1/2 camca teh garam
  • 50 g gula halus
  • 120 ml air
  • 70 g buah2an campuran (mix fruit)
  • Sedikit parutan biji pala (nutmeg)(as ganti dgn sedikit cinnamon pwdr)
  • 1/2 camca teh bread improver + 1/2 camca teh bread softener (as x letak)

Cara-cara

  1. Masukkan kesemua bahan2 ke dalam bread maker, pilih setting utk doh dan tekan. Tunggu hingga siap.
  2. Keluarkan doh dan tumbuk utk membuang udara. Bahagi kepada 10 bahagian. Bulat2kan dan susun dalam loyang. Perap 45 minit.
  3. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 180C selama 15 minit. Keluarkan roti dan sapu mentega pada permukaan roti.

10 comments:

ain said...

aduhai as!!! rajinnya meroti!! klu le dok dekat, akak tumpang makan aje la ye!!

Watierman said...

As Tq sudi bertandang ke dapur sempit Akak...oh ya...akak buat bun kacang merah..As pulak wat bun mix fruit...selalu nak dekat sama menu...esok nak wat apa erk??/

e-na said...

mesti sedap ni...

abu muaz said...

salam ziarah. kali pertama saya singgah .

geraugebang said...

roti buat sendiri agaknya lagi best ek. Fresh from oven. Kita pun selalu dapat yang fresh fresh from kedai. he he he.

~NurKasih~ said...

as to ain
aduhaiii kak ain, dah teringin la kak, kalau dkt leh makan sama ya kak :)

~NurKasih~ said...

as to watierman
InsyaAllah kak, kalau x bzy as singgah, x sempit pun kak, mcm2 ada.. cute kitty pun ade.. kebetulan sama ya kak..

~NurKasih~ said...

as to e-na
cuba la dulu e-na baru tau..moga kena ngan citarasa e-na ya

~NurKasih~ said...

as to abu muaz
salam abu muaz, terima kasih sudi ziarah..:)

~NurKasih~ said...

as to geraugebang
kalau yg di kedai tu halal kak gerau, mungkin as tidak merajinkan diri sebegini..he..he