Sunday, November 15, 2009

Pandan Chiffon Cake

Assalamualaikum w.b.k
Pandan Chiffon Cake nih kes teringat2 masa makan open house umah fid ghaya aritu.. dok risik2 gak ngan fid camner buatnya.. as memang muka x malu ..sbb mmng x pernah buat sendirik..tau bli je kat Giant dulu.. dari hasil curi2 pandang (sib baik fid x perasan) fid ni mmng pandai memasak, aritu makan sup utara dia..mabeles!! simple but its soo delicious!! & speachless lah!! x kedukut ilmu.. lps sesi risik2 tu... amik kat dapurfid  & copy paste kat sini ..he..he... blog sendirik wat koleksi rcp sendiri la pulok :P.. Fid kata rcp dari bro rozzan..thanks ya fid..alhamdulillah menjadik! kalau akak dekat dah bg seloyang tu kat fid..:D  thanks juga buat bro rozzan coz, share rcp best nih.. sbb x ada digital scale tu, as main agak2 je sukatan yang oz2 tuh..





Pandan Chiffon Cake
 Bahan-bahannya

8 biji telur
8 oz gula halus (I used caster sugar-kalau rajin nak blend gula baisa pun boleh) (227gm)
8 oz tepung Softasilk/Top flour ) -I used tepung high protein, tu saja yg ada kat umah (227gm)
3 oz pati santan (I used santan dalam tin) (85gm)
2 oz air pandan (or pandan paste mix with water to make up to 2oz) (57gm)
1 sudu teh pandan paste
3 oz minyak jagung -I used canola oil saja (85gm)
½ sudu teh vanilla
½ sudu teh garam halus
½ sudu teh cream of tartar
1/2 sudu teh baking powder


Cara-Cara:


Masukkan tepung , 4 oz gula , vanilli , garam dan baking powder ke dalam sebuah mangkuk. Kacau hingga rata. Masukkan minyak jagung , pati santan & air pandan lalu dikacau rata-rata. Masukkan kuning telur dan kacau lagi hingga sebati. Ketepikan.

Pukul putih telur dgn cream of tartar. Masukkan 4 oz gula sedikit demi sedikit dan terus pukul dgn high speed hingga naik.



Dapat 2 loyang kicit.. sbb x de loyang beso.. elok je, lembut dan sungguh gebu..ngalahkan span macam lah pernah makan span.. loyang pun masuk blog..ekekekkkkk






8 comments:

ain said...

wahhhh....mmg mcm span la as!!! akak nak seloyang!!!

geraugebang said...

cantiknya kek ciffon pandan dia.

~ f i d ~ said...

Owhhhhh sgt gebusssssssss..mana akak beli loyang? rasanya bila bahagi dua macam tu jadi lagi cantik..sebab loyang saya 8" rasanya, sepatutnya loyang 8" untuk resipi 6 biji telur, kalau 8 biji, kena loyang besar lagi, tapi dah saiz tu saja yg saya jumpa..memg igt nak tambah koleksi loyang, boleh cari loyang macam akak pulak..teringin pulak nak buat, tapi mixer saya dah masuk kotak dahh..saya pun x dak digital scale, 25g increment saja..so main agak2 saja, terlebih 4-5 gram tu kira halal la..hehehheeh

~NurKasih~ said...

as to ain
lebih soft dari span kak.. akak x pe la leh bli kat Giant ke mana2..as ni kena buat sendiri.. amik la kak ain seloyang tu..makan ngan anak2 ya.. :D

~NurKasih~ said...

as to geraugebang
kak gerau, hari minggu ke mana? pestime buat tu kak, lepas ni bole buat lagi dan lagi!! thanks kak gerau!

~NurKasih~ said...

as to ~fid~

wohoooo!! cikgu datang wat spot check! loyang?? kelakar fid loyang tu, main belasah jer, 1 kecik 1 besar sket dan agak lebar.. kalau guna loyang mcm fid tu sesuai juga utk kek chiffon..sbb tinggi kan.. x pe la fid, duk merantau ni..seadanya lah..janji dpt makan kek sponge.. ooo fid nak pindah dah ya? lps ni di Hsptl mana?? jauh x dari Hamilton? eh..bnyk tanya plk!!

~ f i d ~ said...

saya pindah umah saja, still kat hamilton jugak, cadang2nya pindah 4/12, kalau sempat unpack brg, igt weekend tu ari sabtu 12/12 kot, nak wat makan2 sikit, wat bbq ka, buat doa selamat sikit plus nak potong2 kek sebab 7/12 tu birthday aiman.. ni rumah tgh macam tongkang pecah sebab dok pack brg. 12 hb tu husband akak dah balik sini ke belum?

~NurKasih~ said...

oOo..nak pindah dah ya. 12/12 ke? InsyaAllah Abg Wan dah balik. O..nak wat makan2..perlu bantuan? bgtau na.. InsyaAllah tulang 4 kerat keding ni sedia membantu ..nghee!!