Saturday, November 21, 2009

Rojak Tepung & Sambal Paru

Assalamualaikum w.b.k
Ni kes dah lama terliur kat Rojak Tepung Hana aka Bini Hamzah aka Minah Jepun, aka mama danial, danish & darwish tu.. smlm ghase malas sgt nak masak nape tah.. pastu tgk ada kuah kacang wat sate smlmnya tu.. as adjust2 jd kuah utk rojak nih.. (menu ari jumaat daa) sedap banget ina.. anak2 makan dgn kenyangnya.. tambah plk ada paru tu..buat sambal paru.. mmng ngam lah.. mintak ijin ya ina, akak copy rcp dari dapur ina di sini ya.. sebenornya mcm2 org panggil rojak nih..pasembor la, rojak asma la, rojak mamak la.. as suke tepung tuh..sedap dan ngam je bila gu ngan kuahnya tu..





Bahan-bahan

UTK KUAH
10 tangkai lada kering - bleh tmbh klu suka pedas
40g kacang tanah - goreng n blend
40g biskut tawar - blend halus (bleh tmbh lg klu tk cukup pekat)
*segenggam udang kering
*sebiji bawang besar
*5 biji bwg merah
*3 ulas bwg putih
gula melaka
air secukupnyer - dlm 6-7cwn
garam
gula putih - klu tk cukup manis lagi. kuah rojak sedap manis2 pedas :)

UTK TEPUNG ROJAK
2 cwn tepung gandum
satu sudu makan rata yis
3 sudu gula
garam
air
pewarna kuning - optional
myk utk deep fry

BHN SAMPINGAN - ikut suka la mana2 nk buh!
timun - hiris
tauhu - goreng n hiris
tempe goreng - hiris
sengkuang - hiris
salad lettuce - hiris
kangkung celur (optional)
taugeh celur (jika suka)
telur rebus - belah dua (klu suka goreng la)
kentang - rebus n belah2 ( pong bleh goreng dulu)
ayam goreng - nih klu nk wat rojak ayam
mee kuning (celur)- yg nih plak klu nk wat rojak mee

Cara-cara

* UTK KUAH - basuh lada kering...kemudian toskan. panaskan minyak.goreng sebentar lada tuh.jgn lama sgt nnti hangit kuah jd tk sedap! dh tuh angkat n toskan minyak.
* blend yang bertanda * dan lada kering td. rebus bhn2 blend (*klu nk tumis bleh gak!)
* masukkan skali gula melaka n air secukupnya. didihkan.
* pastuh masukkan serbuk biskut n kacang tanah. kacau rata... perasakan ngan garam dan klu nk tmbh gula lagi bleh la tambah. klu terpekat sgt bleh tmbh air lagik. dan klu kurang pekat leh tmbh biskut blend.pandai2 la ejas yer!
* bila dh menepati citarasa kuah rojak, matikan api!

* UTK TEPUNG - bancuh yis ngan air suam.aktifkan!
* dlm mangkuk lain...masukkan tepung,garam,gula,pewarna n gaul sebati... masukkan air yis td skit demi sedikit. kacau.agak2 adunan cam wat cekodok.
* perap adunan selama 1 jam.
* panaskan minyak. goreng tepung td hingga kekuningan.

* CARA HIDANGAN - susun semua bhn sampingan n tepung td belah empat.curahkan kuah! siap! :)

1 comment:

ain said...

sedapnyaaa!!!! rajin as!!! akak lum pernah lg buat rojak, main beli aje.