Ayam Goreng Madras
- 500gm ayam (saya guna 1 ekor di potong 12 ketul) as guna kepak ayam jer
 - 60gm Bawang Merah (saya guna 3 ulas)*
 - 60gm Bawang Putih (saya guna 4 ulas)*
 - 60gm Halia ( saya guna 1 inci)* bhn di tumbuk
 
- 3 sudu makan serbuk kari ayam
 - 2 sudu makan serbuk kunyit
 - 1 sudu kecil serbuk cili (saya tambah)
 - 1 sudu kecil serbuk jintan manis (saya tambah)
 - 1/2 sudu teh lada putih
 - 4 sudu makan tepung beras
 - Garam secukup rasa
 - Minyak masak untuk menggoreng
 - 3 sudu makan dadih
 
- Ayam di potong, bersihkan dan di toskan.
 - Gaulkan bahan-bahan yang telah ditumbuk bersama ayam.
 - Kemudian masukkan bahan-bahan lain kecuali minyak.
 - Gaul sebati dan perap setengah jam atau lebih.(saya perap 2 jam)
 - Panaskan minyak, goreng ayam-ayam tadi. Setelah garing, angkat dan boleh di hidang.
 - Hidangkan bersama sos atau pun dadih.
 



1 comment:
salam kak as..mmg nmpk sedap ayam ni..ingat nk try buat gak la ari ni..maceeh
Post a Comment