Monday, June 21, 2010

Death by Choc Cake & Kuih Bakar Kentang

Assalamualaikum dan salam sejahtera, selamat pagi senin.. Kek Coklat ni x silap as bikin weekend lps, ni kes En.Suami la, dan2 nak visit kawannya,Bangladesh family di Farm berdekatan dgn rumah kami..  Tak kan nak pi visit depa tangan kosong je kan. Jd, as buat la Kek Coklat ni dan Kuih Bakar Kentang..Alhamdulillah mereka suka dan Kek Coklat ni amat lah sesuai dimakan bersama ice-cream.. Resipi asal dari Myresipi dari Mrsdayat, tapi terguda ngan Kek Ika yg santek tu (haha sendiri buat x santek) x sempat nak wat santek2 duk kelamkalibut..




DEATH BY CHOCOLATE CAKE
Sumber : MyResipi dari Mrsdayat
terliur dan copy dari blog Ika

Bahan-bahan ( loyang 9" )

* 2 cwn gula (kisar)
* 2 cwn tepung (ayak)
* 3 biji telur grade A
* 1 cwn koko powder
* 1 cwn susu cair
* 1 cwn minyak(sy gune butter cair)
* 1 cwn air panas didih
* 1 tsp soda bikarbonat
* 1 tsp baking powder
* 1 tsp esen vanila


**utk ganache**

* 2 cwn non dairy whipping cream
* 500g cooking chocolate
* 1/8 cwn golden syrup >>boleh ganti dgn corn syrup tapi kita tak de sume jenis tu just sub dgn 1 1/4 cwn gula+1/3 air, masak sampai jd mcm syrup= dapat 1 cwn, guna 1/8 cwn sajer n selebihnyer simpan dlm sebok :-)


##utk whipped cream

* 1 1/2 cwn non dairy whipping cream
* 1 cwn yg di ambil dr sukatan tuk buat ganache td simpan dlm esbok.

Kuih Bakar kentang ni plk, simple tapi sedap, punya la nyesal wat sikit.. nxt time kena doublekan atau triplekan rcp.. rcp sedap dari kak junn ..tq kak junn.. 

Bahan-bahan ( 1 family... )

  • 2 biji ubi kentang-rebus n kisar/lecek
  • 1 biji telur
  • 2/3 cawan gula
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • pewarna kuning atau hijau
  • 1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan- as guna butter je..

Cara-cara

  1. Kacau telur dan gula. masukkan tepung dan santan. kacau rata dan tapis.
  2. Tuang dalam ubi kentang tadi dan kacau rata. Masukkan minyak sapi cair tadi dan gaul sebati.
  3. Sapu loyang/acuan dengan minyak, panaskan sebentar dan tuang adunan. masak atas api kecil, tabur bijan jika suka.
  4. * jun masak dalam acuan kecil2 dan bakardalam oven selama 15-20min.

2 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Salam As...Akak nak ambik resepi kuih bakar ni...buat beratur kat dapur Akak juga ya!! Buatnya tak tahu bila....kalau rajin jadilah ia..hehehe...TQ ya!!

Uish itu cok cake dah nampak cam bronis lak@!!

Watierman, rmanbkr said...

As...kenapa tak keluar pulak komen Akak ni...apa2 pun Akak cedok resepi kuih bakar ubi kentang ni tau....biar berderet resepi..buatnya tak tahu bila....okay lah kan!!!