Wednesday, June 16, 2010

Sambal Getuk

Assalamualaikum dan salam sejahtera, ya ampunn, lesung batu masuk blog..kena la sangat ngan tekak jowoku dan tekak2 yg tak berapa nak jowo kat umah ni.. layan sambal getuk ni selalu pun tidak mengapa, sedap makan ngan nasi panas, bubur dan yg sewaktu dengannya... cili ijo yilek.. guna cili merah ajer, awas!!! jika nak lagi sedap ikut la kesesuaian tahap kepedasan seisi keluarga ya, kalau pedas sgt alamatnya kena la abiskan sorg2 atau jd rencah nasi goreng ajer..huhu..best kan?? rcp ni sama ngan adik geng jowo as yg kat Kanazawa tu ..sape lagikk.. Hana bini Hamzah mama kepada, Danial,Danish dan Darwish iteww..

Bahan-bahan
  • ikan bilis
  • cili padi ~ belah dua
  • belacan ~ nak sedap bakar dulu
  • sedikit gula ~ jika suka
Cara-cara
  • Goreng ikan bilis hingga hampir garing, masukkan cili padi yg dah dibelah atau di potong dua. Ni nak mengelakkan cili tu dr meletup.
  • Goreng hingga cili layu dan ikan bilis td garing.
  • Angkat dan toskan.
  • Tumbuk semua bahan termasuk belacan dan gula.
    Letak gula ni bukan apa, nak kasi balance sket rasa masin dr ikan bilis dan belacan.
    Tak letak pun tak per, kalau letak pun bukannya banyak dlm 1/2 sudu kecik jer, bukan sebalang hehe..
  • Siap!! boleh la dihidangkan dgn bubur nasi atau nak makan dgn nasi pon sodap!
Layan dgn bubur..



Nak bagi ngam ngan sambal getuk ateh tu..sedap gak gu ngan Ikan Masak Lemak Cili api buh Nanas yg pedas2 manja nih & nasi panas2..


7 comments:

zue said...

salam as,
sambal getuk mmg mknan org jawa.
klu makan nasi x ada sambal getuk ni mesti x sah.
bila sy masak kat umah mak mertua ni mereka pelik..biasanya lada2 tu ditumbuk mentah2. tapi d goreng dulu.

ain said...

akak suka sambal getuk ni. klu mls nak masak atau kat umah x de lauk lain, akak buat je sambal getuk ni. mmg sedap!!

Azmiezas said...

Sambal getuk ni kalau makan ngan nasi panas-panas,..sedapp..

~*as*~ said...

Wsalam Zue,
Ya Zue, as kan org Jawa.. eheee.. yg x Jawa pun suka gak ngan sambal ni Zue.. masing2 dgn cara masing2 Zue, cuma kdg2 bahan2 sama je..cuma caranya yg berlainan..

~*as*~ said...

Sambal ni mmng kiranya pembuka selera dan utk yg x ada selera nak makan kan kak ain.. akak.. lama x dengo kabo?

~*as*~ said...

Layan ngan apa2 pun sodap kan Mieza.. weh.. mana ole2 dari bandung?? :D

indahhouse said...

salam kak as,
sambal getuk ni seakan sambal tutok, tapi bahannya gula melaka dan belacan.. oh, trasa kat lidah ni. pedas woo. ngam ngan masak lemak, memang laju.. :)