Tuesday, June 16, 2009

Kari Ayam rcp Ibu Mertuaku

Assalamualaikum w.b.k,
Maaf la..lama x update entri diblog..bukan ape..busy sesangat..baru laaa ni, dpt mengupdate..bukan ketandusan idea..tapi masa amat cemburu kat as ni.. cepat sungguh masa berlalu..pejam celik,pejam celik dah pertengahan June.. ok lah.. arini as nak share rcp Kari as..ramai sgt yg kirimkan email nak rcp ni..he..he..ada gak yg teringat2 kat kari as.. InsyaAllah as kongsikan, dun worri, jgn malu jgn segan, lps copy @ print jgn lupa cuba..jgn diperap je ya.. Sebonarnyo x le special sgt Kari ni, as belajar dari ibu mertua as la kan.. maklum lah my MIL tu kalau masak Kari.. memang anak cucu teringat2.. so,as pun dengan muka x malu..menuntut la.. kena lah belajar..sekurang2nya, bila dah berjauhan cenggini, dpt gak anak cucu nya merasa karinya ni.. he..he..sesapa kari punya line..meh layan ya.. Kari ni,sedap makan ngan nasi,roti,roti jala dan yg sewaktu dengannya....cuma sampai skrg ni..x pas nak wat tosai mama tu..adeh!! teringat kat Ju & Dania..kalau makan kari as suke yg ceker2..korang tau ke ceker tu ape!! ceker tu org jawa ckp kaki ayam.. he..he.. Buat Ju..jgn lupe masak utk anak2 kite yg kiut2 tu ya.. makan ingat2 Ibu kat sini! ;)

Bahan-bahan:
1 ekor ayam- dipotong dan dibersihkan
*1 labu bawang besar
*4 ulas bawang putih
*1 inci halia
-kisar bahan *
1sdb cili kering-yg dikisar (cili boh pun ok)
1 senduk kari babas
1 biji tomato yg besar diptg 4
1 kiub pati ayam
1 btg serai -diketuk
sedikit santan
1 tangkai daun kari (kalau ada..x de pun x pe)
1 btg kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Santan secukupnya
Garam secukup rasa
2 biji kentang dibelah 4(ikut suke)

Cara2nya,
-Panaskan minyak, masukkan kayu manis dan bunga lawang,cili kering..gaul rata, masukkan bahan2 yg dikisar(bawang2 dan halia),serai, daun kari,ayam, dan tomato,gaul dan biarkan seketika.
-Masukkan serbuk kari dan gaul rata. Tambahkan sedikit air, masukkan garam dan kiub pati ayam. Masukkan kentang dan didihkan seketika..Biar minyak naik cantik. Ketika betul2 mendidih masukkan santan. InsyaAllah x pecah santan.Gaul rata dan biarkan mendidih dan pastikan ayam dan kentang betul2 masak.

Boleh juga guna rcp yg sama utk masak ape2 daging (lembu @ kambing)

Selamat mencuba ya...

3 comments:

Abang Ben said...

ni mesti sedap ni...sbb tu ramai minta resepi. blh try suatu hari nanti. tq As.

as nanti dtg blog ambil kad ye...

AiE bAhRi said...

Salam kak..
sedapnya kak tgk kari ayam tu..tak sabar nk tunggu akak balik Malaysia...nak rasa masakan akak.

hanani said...

Salams kak As.. saya nak try la juga kari ni.. haritu dah buat soto akak bg tu sedap!!

saya mula2 masa nak makan ceker tak lalu.. seumur hidup tak pernah makan ceker... tapi bila duduk johor.. ada satu kedai jual kari ceker sedap bangettttttt !!sanggup beli satu ceker 20sen.. kalau sendiri beli ayam ceker tu buang jer ler!!