Tuesday, June 9, 2009

Mee Rebus Tulang dan Keledek Goreng Rangup

Assalamualaikum w.b.k,

Selamat Pagi Selasa.Cuaca hari ni sejuk dan berangin dan kdg2 gerimis.suhu awal pagi ni -4'c .. sejuk banget.. Hrmm... last week Hby beli tulang 1 kotak, masih bnyk lagi.. so..kalini masak menu tulang lagikk... Layan Mee Rebus Tulang pulak lah ya..

Bahan-bahan
500gm mee kuning (as guna spaghetti)
taugeh
5 biji telur direbus
3-4 kpg tauhu di goreng
lada merah & lada hijau
limau kasturi - as guna lemon
*UTK KUAH*
*5 sb cili kering
*1 labu bawang besar
*4 ulas bawang putih
*1 inci lengkuas
*1 inci halia
*1 mangkuk udang geragau- dikisar (boleh guna udang kering)
Kisar bahan *
2 btg serai - diketuk
2 sb campuran ketumbar jintan disangai dan dikisar
1kg tulang ( takde tulang daging pun boleh)
1 1/2 cwn santan pekat
1 1/2 sb gula merah
garam secukup rasa
2 asam keping
2 biji keledek sederhana besar direbus dan dikisar halus

Cara-cara
Rebus tulang hingga empuk.Setelah daging empuk ketepikan.
Dikuali lain, tumis lada yg dikisar hingga garing dan masukkan bahan2 yg ditumis hingga naik bau dan terbit minyak.
Kisar ketumbar jintan yg telah disangai td, masukkan kedlm bahan tumis... biar garing dan naik bau... masukkan bahan tumis kedlm kuah rebusan daging tadi..
Masukkan gula merah, asam keping,garam dan perasa jika suka.Biar hingga kuah pekat dan masukkan santan, dan keledek rebus yg dikisar tadi.Renehkan kuah.
Hidangkan bersama telur rebus,taugeh yg dicelur,hirisan lada @ cili jeruk, dan tauhu.

Bahan-bahan
1 biji keledek sederhana besar
*1 cawan tepung gandum
*1/2 cawan tepung beras
*sedikit air sejuk
*sedikit garam
*sedikit pewarna kuning
Minyak utk menggoreng
Campur semua bahan* celup keledek kedalam tepung yg dibancuh tadi dan goreng hingga kekuningan.. Siap..sedap di makan panas2..dan dicicah dengan sambal kicap..

1 comment:

geraugebang said...

Salam, wah sedapnya mee rebus tu. Mesti sesedap rupanya.