Saturday, July 25, 2009

Apple Pie McAs ke Mek As

Assalamualaikum w.b.k,
2 ari lps jenggah dapur kak ina @ dr.inahar ali.. terguda ngan Apple Pie nya iteww.. suke masuk dapo kak ina, walau sibuk ngan tugas sbg dr & anak2, daponya ada pelbagai menu..mmng dah rindu bebenor nak makan Apple Pie ala McD ni.. kat NZ ni mmng kami x makan kat McD. Maka dengan ini terjadi lah Apple Pie McAs.. McAs ke Mek As...mihahahah.. alahai bukan susah pun nak membuatnya cuma belum sampai seru je.. lepaih solat subuh tadi rasa malas nak nyambung tido.. cuaca pun nampak elok, lagi baik jemur kain pagi2.. kalau x karang jd garage sale plk.. ngheee!! pepagi ni ingat nak le prepare awal2 karang ptg2 leh tinggal goreng je.. bila anak2 nampak je.. disuruhnya goreng pagi2 ni jugak.. alahai..layan!! jap lagi Cik Abg mangun.. b'pes Apple Pie & Kue Tiow goreng.. Suke le dia tu.. resipi ni kata kak ina, amik dari dapur dhill..buatnye senang sama cam pastri karipap je! rasa pun sedap. Aik! puji sendirik ke? idok le..kak ina pun dah try, dill pun dah try..ha as pun dah try mmng sedap..tapi pie ku ini kurang jelita lah ya.. kalau bekenan leh amik rcpnya ya.. kak ina ! as cilok dan C&P disini.. dah le cilok C&P lak tu.. :P.. lagi 1 ni..aje kelako tul la.. as x de tepung sagu.. x tau mana nak cekau, sblm ni pun pueh dah pusing2 kat North Island ni.. idok le lagi teman jumpa tepung sagu.. dengan suke2 ati je.. as blend je sagu bijik tu..pas tu ayak2..jd le tepung sagu.. hrmm.. sedap & ranggup.. bau cinnamon pwdr tu.. wat wangi 1 umah pepagi ni.. eh..manyak cerita la plk.. lihatlah Apple Pie McAs sebelum dan selepas kejadian pagi ini.. :D

APPLE PIE
bahan2 utk doh:
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung sagu(bg rangup pastrinye)
3 sudu besar butter+ 2sudubesar cooking oil
air + sedikit garam lebihkurang 3/4 cawan
gaul semua bahan hingga jadi doh. boleh adjust yg mana terkurang @ terlebih!

utk filling
3 biji apple (dadukan) - guna epal hijau
1/4 cawan gula perang (klu nak manis lebihkan) gula perang abih lak..as guna gula pasir je..
Sedikit air (dlm 1/4 cawan)
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu besar butter
sedikit parutan kulit lemon beserta jusnye (ni kita tambah sendiri)

Masak semua bahan dlm api sederhana kecuali tepung jagung and butter. Bila dah almost kering masuk bancuhan tepung jagung - kacau lagi sampai pekat, tutup api & masuk butter- kacau dan biar sejuk.
- Apple pie ni boleh dibakar @ goreng.. as goreng je..

2 comments:

blogresipi said...

Cantik2 nye apple pie akak nie..McD pon alah kalau cenggini... hhehe..kite suke yg bulat tue... :)

rapheydhillo said...

As,
Bumping into your blog after nampak kat tracking ada org masuk umah i thru yours. Cantik ur apple pie.. nampak crispy. I punya asal boleh je..

-dhill-