Tuesday, July 28, 2009

Tabemashou Makizushi

Assalamualaikum w.b.k,
ohayou gozaimasu , pagi2 nak tayang siar rcp sushi..lama x makan sushi, rasanya last makan 7 thn lepas kot... jaman2 keja ngan Jepun2 tu.. My Big Bos (Misawa San) penah belanja makan kat Rest Jepun.. Aritu anak2 tanya.. "Ibu,What is Sushi taste like?" ermm.. alahai cam makan nasi & seafood tu je nak.. cian la plk kat derang.. tu yg ibu dia dok try2 ni.. lps ni jgn nak susha sushi lagik.. walau x hensem mcm kat kedai jadik le kan?? smlm sembang ngan Hanani di YM.. x sempat cite pnj.. tanya sket2 je.. maklumlah nani penah Study kat Jpn dulu..skrg Study kat NZ ni plk.. kalau Nani & adik2ku kat Jepun tu.. Hana,Ros,Ita,Are kak Hani dtg dapo aku..adess! wat malus jesss!! Ika yg bersuamikan Ninja tu pun dah terror banget wat sushi ni.. ni percubaan pertama sebenornya.. x penah wat lagi pun.. jgn nak gelak & sengih2 ya.. malu taww..kalau pandai gulung.. isi lbh bnyk dari nasik.. ini as buat telebeh nasi dari isi.. x per..lain kali akan cuba hingga jayanya.. Sib baik My Hby kata lulus..dia pun penah duk Jepun kejap.. ok la.. malas ckp bnyk..layan je la percubaan pertama as wat Makizushi ni ya.. Makizushi ni maksudnya Sushi Gulung.. bukan makan sushi kena maki ya.. miahahahahh... sambil2 makan sushi ni baca la kiriman email dari lin ni.. adoaiii.. mcm2 derang ni tawww...

Nama2 anak Jepun.. jgn salah pilih nama..ekekekkk..

1.Yang pemarah - KEJI CACIMAKI
2. Yang tak suka brg mahal - SATO SUKAMURA
3. Yang bisu - KITA TADASUARA
4. Yang suka makan tose - NANACHI HITOSE
5. Yang suka lagu blues - APO NADIKATO
6. Yang suka belajar - ASIKO ULANGKAJI
7. Yang kerap bikin ribut - WAKASI HURUHARA
8. Yang masih bujang - MATIMATI TAMOKASI
9. Yang masih gatal - ICHI BAWA
10. yang suka memasak -AJINO0MOTO DAHABISLA
11. Yang hidup menyusahkan orang - KICHI KICHI TAKMAUMATI

Rcp dari minami33 dari MyR.. arigato gozaimasu minami san..atas rcp yg best ni.. nanti as try improvekan skil wat Sushi ni ya..

1/2 kg beras jepun
cuka (utk sushi)
3 biji telur
1 batang timun
lettuce
udang
5 helai seaweed
mayonis
bamboo mat
note: isi dalam bole diganti dgn tuna, ikan salmon dll mengikut citarasa masing2.
Klik di sini untuk isi bahan
Cara-cara
masak beras jepun seperti masak nasi biasa.
Bila dah masak, masukkan nasi ke dalam bekas besar dan tuangkan cuka sushi ke atas nasi. kacau nasi dgn cuka rata2.biarkan nasi sejuk..
udang direbus dan dibuang kulit nya.
telur dipukul sekejap dgn sudu dan goreng dgn sedikit minyak.bila dah masak, potong telur panjang2.
buang sedikit kedua-dua belah hujung timun. potong memanjang. lettuce dibersih dan potong besar2(sehelai lettuce potong dua.)
ambil sehelai seaweed, letakkan di atas bamboo mat. senduk nasi dan ratakan nasi ke semua bahagian seaweed tersebut.
kemudian letakkan sehelai lettuce diatas nasi. diikuti telur, timun, dan udang. akhir sekali masukkan mayonis.
gulung makizushi tersebut padat2.
potong makizushi seperti gambar di atas. siap utk dihidang.
*** siapa yg takde cuka jepun boleh modify cuka biasa. sukatan nyer ialah, 1 1/2 sudu besar cuka + 1 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam. didihkan sekejap hingga gula hancur, sejukkan dan gaul dgn nasi sushi.. oleh junjs11



6 comments:

AZMIEZAS said...

sayangnye...kita tak suka sushi...

blogresipi said...

Manyaknye sushi die.. nak jugak!!!

geraugebang said...

Ini memang kesukaan kita. Kalau sekali ngap 10 biji pun boleh.

~NurKasih~ said...

as to Azmieza,
Mmng x semua benda kita suke.. ada yg kena ngan taste & ada yg x kena ngan taste..btw thanks 4 yr comment

~NurKasih~ said...

as to Ijan (blogresipi)
Ijan.. minat sushi ke? amik yg mana suke.. Ijan masak pe gaknya arini?? Nasi Ayam Penyet ada lagi x?

~NurKasih~ said...

as to geraugebang
gerau, pergh terror tu sampai 10 biji skali ngap.. caya la.. ;) as makan 5 biji dah mengah..