Wednesday, July 1, 2009

Carrot Cake

Assalamualaikum w.b.k,
Carrot cake ni pebret My Hubby.. asyik2 pending je..sampai dah kena sound, bila nak wat lagi Carrot Cake cam ari tu?? mak cik pun apa lagik.. sengseng lengan la..dah x gheti2 dah kena sound bnyk kali.. kelentang ..kelentung kat dapo, alhamdulillah siap.. sebenornya bkn susah beno buatnya.. rcp pun guna sudu2 ngan cawan2 je..cuma tgh kena virus "M" ..sebenor nya time2 winter cenggini dah nak malas nak wat bun.. bukan dah pencen tapi bila buat kesian kat anak2 jd keras plak bun2 tu.. Kalau cam hby lain kes nya.. dia boleh heat kat tempat koja..kalau anak2 camner nak heat aje kesian..so, as pun bwkkan lah bekal utk anak2 sekali Carrot Cake nih.. Ikutkan kalau kita nak letak topping pun sedap tapi My hubby request nak yg x de topping.. alhamdulillah sedap katanya..mak cik pun kembang sebesen jap walau pun makcik ni kudut.. teghase sejuk je bila kena puji.. ekekekekkk.. x sempat naik lip tekan butang sendiri dah ada org puji.. alahai... pnj lak cite.. lupa nak promot rcp ni dari sape.. Rcp ni dari Kak Lily..tempat biasa as cilok2 rcp ..mana lagi kalau x MyR la.. sedap tau.. tapi cam biasa la..mintak ampon ya Kak Lily as ni..part adjust2 bagi la kat as.. suke2 aje yekkk.. jare wong jowo.. kerepe de'eeee...

Carrot Cake

Bahan-bahan ( 10 in )
3 cawan lobak merah -di parut (lebih kurang 2 btg carrot sederhana beso tu)
4 biji telur
1 1/4 cawan minyak sayur (as guna 1 cawan je)
2 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan golden raisin (as gun mixed fruit) sedapppp!!
1 cawan walnut- roast & crush
1 sudu teh garam halus
2 sudu teh soda bikarbonat- (as guna 1 1/2 sd je)
2 sudu teh baking powder (as guna 1 1/2 sd je)
1 sudu teh serbuk kayu manis ( i tak guna, sebab tak suka) -yg ni as x guna sbb x ada..he..he
Topping/Glazing
1 1/4 cawan gula icing
3 oz creamcheese ( maaf ya, nnti i convert into gm)
1 sudu makan corn syrup ( boleh diganti ngan golden syrup)
1 sudu teh vanilla extract
Cara-cara
Ayak tepung bersama garam, baking powder & soda.
Masukkan pula parutan lobak merah, walnut &raisin kedalam tepung. Gaul rata.
Didalam bekas lain, pukul telur,minyak & gula hingga sebati.
Masukkan campuran telur kedalam campuran tepung dan gaul rata.
Masukkan adunan kedalam loyang 10" yg telah di gris.
Bakar didalam oven yg telah dipanaskan selama 50-60 min pada suhu 175C atau sehingga masak.
Bila sudah masak, keluarkan dah sejukkan dan masukkan kedalam peti sejuk sehingga betul2 sejuk.
Setelah sejuk, boleh dihias dengan creamcheese glazing.
Topping/Glaze- Pukul creamcheese bersama gula icing, syrup dan vanilla extract.

1 comment:

TE-ARE |MOND|™ said...

sedapnya nampak carrot cake tu... di makan bersama air teh... yummy!! laparnya... ;)