Monday, July 27, 2009

Roti Pita Kebab

Assalamualaikum w.b.k,

Jom wat Pita Kebab sendirik.. best taw.. rcp ni as C&P dari MyR..rcp dari erna... sejak dok sini mmng kami x pernah beli kat mana2..disebabkan My Hby suke sgt makan kebab cam kat Msia tu.. jdnya mmng kena wat selalu..Pita kebab & Tortilla mmng kena selalu ada stok kat umah ni.. fillingnya ikut suke nak letak ape ya.. kalau paling ringkas & nak mudah, guna je daging burger tu dan isi salad kesukaan masing2 ya.. kdg2 x sempat dikebabkan..panas2 tu terus je cicah ngan kari, atau kuah ape2..mmng pueh ati ngan rcp ni.. x de BM pun x pe..uli je guna tangan.. as guna BM lps ON boleh nyambil wat koje lain..

Ini kes nak cepat makan.. x sempat letak salad.. memasing dah nunggu je tu.. yg ni as ltk filling grill Lamb BP,cili sos & mayonaise..

Suke tengok time dia kembong2 tuh!

Bahan-bahan ( 8 biji )
200g tepung roti
50g tepung gandum ( as tukar kpd wholemeal flour)
150g air
5g gula
5g garam
15g olive oil/minyak masak
2.5g dry yeast

Cara-cara
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam bread maker. On kan.. tunggu siap.
Keluarkan dari breadmaker. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan adunan kepada 8. Buat bentuk bulat. Rehatkan selama 10 minit.
Letakkan sedikit tepung di atas papan pencanai. Ambik satu adunan tadi. Canaikan biar jadi leper.. saiznya lebih kurang 13cm.
Bila nampak dah naik sikit. Boleh bakar dalam oven pada suhu 230 degree selama 4 minit
*** Kalau uli dengan tangan. Guna air suam atau 40C. Adunan ni lembik sket.. jangan tambah tepung. Bila dah siap uli.. penaikkan sehingga 2 kali ganda. Lepas tu bolehlah ikut cara no.2 dan seterusnya.

2 comments:

Mima's Oven said...

Nur, cantik roti pita tu gelembung...rajin nur....

blogresipi said...

Rajinnye kak Nur buat roti pita sendirik ek... kalo kite harus beli jer... hehhee